Våre beste diktsamlinger

11.02.2021

Les et dikt, eller en hel diktsamling

Noen elsker dikt og synes den korte formen er helt suveren. For andre kan det være en utfordring. Vi er en god del ansatte på biblioteket, noen er habile diktlesere, noen øver seg og noen av oss leser knapt dikt i det hele tatt. Her er noen av våre favoritter:

Regine:

Bård Torgersen vil jeg definitivt trekke fram, han er genial om du liker det litt absurde, som f.eks diktsamlingen Du bestemmer som er lagt opp som en slags bisarr spørreundersøkelse. Anbefales!.

Biblioteket har nettopp kjøpt inn en diktsamling av Mary Oliver. Hun har skrevet mitt absolutte favorittdikt Wild Geese.

Ellers stod jeg en senvakt og rydda i dikthyllene og kom over den ene diktsamlingen vi har av Dorothy Parker. Den var veldig artig.

I tillegg liker jeg Rupi Kaurs litt hipstervennlige diktsamlinger.

Halvor:

Halvor er en av de som normalt ikke leser dikt, men han liker Rudolf Nilsen for det! Han har stjålet denne teksten fra https://anbefalinger.deichman.no/ for å si noe om sitt forhold til Rudolf Nilsen:

“Dikt om fattigfolk i slitne, trange bygårder, om skorsteinsrøyk og gatestøv. Harmdirrende dikt over arbeidernes trøstesløse slit i hverdagen. Men også dikt fulle av humor, vårduft og lysegrønne bjørketrær. Dette er kontrastenes revolusjonære dikter. Mange av diktene er blitt klassikere. Jeg ble fascinert av spennvidden, gløden, optimismen og varmen i diktene!”

Anne-Berit:

Trygve Skaug sine små diktsamlinger er fine, syns jeg!

Diktene er gjerne korte og hverdagslige, men med en snert eller et alvor bak. Tror folk kjenner seg igjen. Det gjør i hvert fall jeg.

Asieh Amini: Jeg savner å savne deg

Dette er en vakker og sår diktsamling fra en som måtte flykte fra hjemlandet sitt og bosette seg i et nytt land. Diktene er fulle av lengsel til barndomslandet Iran, samtidig som de også rommer kjærlighet til Trondheim, forfatterens nye hjemby.

Kari Anne Bye: Eg et før eg kjem

Diktene forteller en historie om å lete etter kjærligheten på nettet og alle vanskene det fører med seg. Jakten blir en besettelse og som så ofte; det er lett å se seg blind og ikke oppdage de nære ting.

Stine:

Ren poesi redigert av Ellen Wisløff. 

For deg som synes en hel diktsamling av en dikter blir i overkant. En samling dikt som ble lagt ut på Instagramkontoen @renpoesi.  Gode dikt som gjør deg godt.

Anita:

Jeg leste diktsamlingen Ta meg med av Jonathan Jæger først og fremst fordi jeg var kollega med mammaen hans og har fulgt Jonathan siden han var ganske liten. OG:

Dette er en fin liten diktsamling! Underfundige, noen triste, noen mer humoristiske. Lette å lese, men ikke alle slipper deg like lett etterpå. En diktsamling for begynnere. 

Hvis du vil lese dikt som røsker litt tak i deg, les:

Dødendøden av Eirik A Skrede. Den traff meg midt i mellomgulvet!

Hilde:

Stein Torleif Bjella: Jordsjukantologien nr. 1

Boka gir oss et glimt inn i eiesyke, grådighet og misunnelse, men det viktigste er kanskje et ønske om å bli sett og elska. Setningen “Det er berre to tragediar i livet: tap av kjæraste og jordskifte” slår an tonen og oppsummerer kort hva dette dreier seg om. 

Nils-Øivind Haagensen: God morgen og god natt

Dette er er ei vakker diktsamling om å sove, om å være våken når du skulle ha sovet og om å våkne. I boka følger vi menneskelivet i et døgn, et øyeblikk, en årstid, et kjærlighetsforhold. Jeg likte spesielt godt den lange aftenbønnen “kjære gud” midt i boka.

Gry:

 

Rupi Kaur: Melk og honning

Vakker og ærlig, og som har fått unge kvinner over hele verden til å lese poesi. Denne handler om å overleve og Rupi Kaur treffer oss rett i hjertet med diktene sine. 

Ellen Wisløff; Ren Poesi

Dette er en diktantologi, som er basert på hennes (Wisløff`s) instagram konto.

Klassisk og moderne poesi ,kjærlighet, hverdagstrøbbel, humor og savn. Fra denne vil jeg trekke frem Bente Bratlunds vakre dikt: Dans dotter mi.

Levi Henriksen: Som skyene skygger snøen 

En samling dikt om reiser som former et menneskeliv. Humor, vakker og gripende.

 

Dette er noen av våre  perler, nå håper vi du finner dine! 

Translate »