Ungdomsbøker- les en i april

02.04.2021

 

Alder er bare et tall, sies det, men det er uansett noe vi må forholde oss til. Enten du er ung eller gammel, her på biblioteket har vi funnet ungdomskilden. Les en ungdomsbok og besøk det spreke ungdomsrommet vårt!

Det er utrolig mye bra som er utgitt med unge som målgruppe, og som tipsene våre viser, du er aldri for gammel til å lese en ungdomsbok. Ta utfordringen og la deg overraske, kanskje er du yngre enn du tror?

Halvor:

Moxie av Jennifer Mathieu

16 år gamle Vivian er drit lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra guttene. Hun starter en feminist-fanzine som hun sprer anonymt på skolen, og skjønner eller hvert at hun har startet en revolusjon!
For alle jenter, og for oss som er glade i dem!

Anne:

Det du ikke sier er sant av Lene Ask

Storesøster er syk, lillesøster bare bråker, pappa og mamma er bekymret og Kamran mener ikke å lyve. Han bare får ikke til å si det sånn som det egentlig er. Plutselig er ting som ikke er sant liksom sant, og plutselig gjør Kamran rare ting han ellers aldri ville gjort! En gjenkjennelig, spennende og samfunnsaktuell bok fra Lene Ask. Forfatteren skriver troverdig, om både vennskap, kjærlighet og viktige problemstillinger. Historien er lett å leve seg inn i både for gutter og jenter

Vinter på Savannen av Leah og Levi Henriksen

Oppe i et tre på savannen i Kenya sitter en livredd Eleanor og ser ned på tre prustende flodhester. Eleanor er på safari i Masai Mara med en stefar hun ikke har et altfor godt forhold til. Moren er død, stefaren er teit og kommer hun til å overleve dette? Far (55) og datter (19) Henriksen har skrevet en fin, alvorlig og humoristisk ungdomsroman sammen. En historie om å leve videre med stor sorg, og om dyrevern, miljøvern og forelskelse.

To GODE bøker om den første kjærligheten (blant annet☺) :
Kan vi bare late som av Camilla Sandmo
Eleanor og Park av Rainbow Rowell

Tale:

Fordelene ved å være veggpryd av Stephen Chbosky. En rørende bok som tar opp forskjellige og viktige temaer. Boka har blitt en ungdomsklassiker og Chbosky skriver med et språk som griper deg dypt i sjelen. 

Ready Player One av Ernest Cline. En spennende historie pakket inn i 80-talls referanser. Perfekt for alle nerder og de som liker populærkultur!

En av oss lyver av Karen M. McManus. En engasjerende krimbok med en liten skvett av The Breakfast Club.

Hanne:

OG av Veronica Salinas

Les en kort og lettlest bok – likevel får du noe å tenke på! Hovedpersonen reiser fra Argentina til Norge som 17-åring. Hun skal jobbe som au pair. Hvem er hun når hun ikke kan språket? Hun forteller om ensomheten når du kommer til et annet land og ikke kjenne en sjel. Du får også et humoristisk blikk på menneskene som lever her.
Boka er forfatterens egen historie.

Som ild av Sara Lövestam

Boka gir deg en herlig forsmak på sommer og ferie! Hovedpersonene i boka er Anna og Lollo. De kjenner ikke hverandre fra før, men de får øye på hverandre allerede på fergen ut til sommerøya.  Anna kommer med sin loslitte pappa, som er litt for glad i alkohol. Lollo skal med familien ut til det luksuriøse landstedet. De kommer fra to forskjellige verdener, men trekkes etterhvert mot hverandre

Anita:

The Hate U Give av Angie Thomas

En sterk og relevant historie om rasisme og politivold fra USA. Rå, levende og engasjert fortalt gjennom 16 år gamle Starr Carter som opplever at vennen Khalid blir skutt av politiet på vei hjem fra fest. Dette er en bok du kjenner fysisk på kroppen. Anbefales!

Jernulven av Siri Pettersen

Første boka i ny trilogi fra vår egen fantasydronning Siri Pettersen! Boken er allerede solgt til mange land og lanseres i USA i 2022. Dette er en rik, intens og heftig leseropplevelse om blodleseren Juva og byen Naklav med alle elementer en god fantasyroman bør inneholde. Og mer. Er du typen som benket deg foran tv’en og så Game of Thrones bør du gi denne boka en sjanse

Sadie av Courtney Summers

Liker du true-crime-podkaster? Da er dette boka for deg! Vi følger Sadie, som opplever at lillesøsteren Mattie blir drept og at politiet står uten ledetråder og som tar saken i egne hender. Samtidig følger vi reporter og podkaster West McCray mens han forsøker å nøste opp hvor Sadie er. Klarer West å finne henne før det er for sent? Dette er en intens og spennende leseropplevelse. Pageturner!

Skildpadder hele veien ned av John Green

Kanskje den forfatteren som blir mest lest av ungdom og det er ikke uten grunn! Denne boka tok meg med storm og jeg hulket på slutten! Ungdomsromaner har ofte en sårhet i seg, og det har denne absolutt. I tillegg er det et mysteriet som ligger uløst og som driver historien fremover. Her er vennskap, utenforskap og kjærlighet også ingredienser. 

Baksiden av Endre Lund Eriksen

Katrin har bytta skole og etternavn, for å slippe journalister som vil intervjue henne etter at pappaen tragisk omkom i ulykke på reise rundt månen (!) Så får hun plutselig en kryptert melding. Fra pappa, som blir holdt fanget på baksiden av månen. En dystopisk roman i nær fremtid, som er såpass virkelighetsnær at det blir mer og mer creepy å lese. Nervepirrende!

Dropout av Annette Münch 

3 gutter har droppa ut av skolen, er sinte og vil bli hørt. De vil blåse skolen til himmels og er midt i aksjonen da de oppdager at bloggeren Madelen og venninnen Katia øver på musikkrommet på skolen. Det utvikler seg til et gisseldrama, langt mer dramatisk, alvorlig og klaustrofobisk enn de hadde regna med. Klokka tikker og hemmeligheter avsløres. En intens leseropplevelse, med alvorlig tema.

Hilde:

 13 gode grunner av Jay Asher

Ei død jente, en pappeske med kassetter og 13 gode grunner. En historie som forandrer livet til mange i den lille byen. Du kan ikke stoppe fremtiden. Du kan ikke spole tilbake fortiden. Den eneste måten å avsløre hemmeligheten på er å trykke play. Spennende og tankevekkende for unge og ikke fullt så unge lesere.

Picassokvinnen av Taran L. Bjørnstad

Tenk deg et maleri av Picasso, omtrent sånn ser hovedpersonen i denne boka ut. Hun tilbringer livet inne, på rommet der hun lever ut drømmer og lengsler i ulike chattekanaler på nett. Finnes det noen der ute som vil ha en Picassokvinne og kan hun stole på mannen hun møter på nett? Finnes det en framtid for henne og han? Vakkert skrevet om ensomhet, annerledeshet og kjærlighet.

Vi var løgnere av E. Lockhart

Den rike og mektige Sinclairfamilien tilbringer alle somre på familiens private øy. På overflaten er alt idyll, skraper man litt oppdager man krangler, konflikter og fortielser. Den sommeren Cadence fyller femten skjer det noe fatalt, så fatalt at hun mister hukommelsen. Ingen snakker om det som skjedde og Cadence starter et møysommelig detektivarbeid for å få svar. Spenning for alle uansett alder.

Hvis det var krig i Norden av Janne Teller

Den danske forfatteren Janne Teller skrev essayet “Hvis der var krig i Norden” som et bidrag til flyktningdebatten i Danmark. Hun synes vi hadde glemt den gamle verdien om å gjøre mot andre som vi vil at andre skal gjøre mot oss. Hun skrev derfor en fiktiv fortelling om en krig som snudde opp ned på alle våre verdier. Fortellingen kom ut som ei lita bok, forma som et dansk pass og illustrert av Helle Vibeke Jensen.  Siden den gang har Teller skrevet en rekke versjoner, tilpasset de forskjellige landene boka har kommet ut i. Dette er ei tankevekkende bok som bør leses av alle.

Translate »