I 2021 feirer Tønsberg 1150 år og har kalt feiringen “Sagabyen Tønsberg 2021”. Dette reflekterer den rike fortellertradisjonen vi har hatt siden oldtiden i Norden og omfavner hele Tønsbergs historie – fra vikingtiden til dagens historiefortellere. I hele 2021 skal vi fortelle gamle og nye historier om Tønsberg. Tønsberg og Færder bibliotek bidrar med serien Tønsbergportrettet og en bildeserie fra gamle Tønsberg – hver måned i hele 2021.

Tønsbergportretter – månedens personlighet

Hvem var Anders Rørholt, Tilla Valstad og Gabriel Christianssøn?
I denne portrettserien ser vi nærmere på folk fra Tønsberg som har levd spennende liv, og kanskje påvirket ditt eget.
Hver måned i jubileumsåret gir vi deg innblikk i en ny persons liv og virke – seks kvinner og seks menn – fra vikingtid og opp til moderne tid.
Artiklene du leser er både spesielt skrevet for portrettserien og artikler fra de lokalhistoriske tidsskriftene Njotarøy og Berget.

Sagabyen Tønsberg 2021

Sjekk nettsidene til Sagabyen Tønsberg, – med program for hele året og lenke til facebookgruppe, slik at du kan følge med på hva som skjer!

Tønsbergportrettet – april: Ole F. Bergan

Tønsbergportrettet – april: Ole F. Bergan

Ole Ferdinand Bergan. Historien hans høres nesten ut som en røverhistorie, med mange oppfinnelser, ufrivillig bad i Ishavet på seljakt, førstemann med sertifikat og han som startet drosjevirksomhet i Tønsberg. Her er mye spennende lesing! Bli litt bedre kjent med mannen bak Bergansmeisen du også, med denne artikkelen fra Berget (2016), gjengitt med tillatelse. Vel bekomme.

Tønsbergportretter – Mars: Gabriel Christianssøn

Tønsbergportretter – Mars: Gabriel Christianssøn

Nøtterøy ligger tett opp til Tønsberg, og det smaleste punktet – Kanalen – har vært trafikkert siden vikingtiden når det har vært mulig. Her får du høre hvordan det nitidige arbeidet til Gabriel Christianssøn på 1700-tallet åpnet kanalen igjen etter lang tid der den var for grunn til å kunne brukes.

Tønsbergportretter – Februar : Marie Treschow

Tønsbergportretter – Februar : Marie Treschow

Forord av Rita Cicconi: Treschow-familien har opplevd flere tragedier enn de fleste. I 1932 snudde en alvorlig ulykke opp ned på livet til Marie Treschow. Selv om hun som tenåring ble lam og rullestolbruker, mistet hun aldri troen på at hun kunne oppnå noe og gjøre en...

Bildeserier fra gamle Tønsberg

Januar – Tønsberg biblioteks historie

Februar – Sykehusene i Tønsberg

Mars – Kanalbrua

Translate »