Leseutfordring i juni – les en bok med skeivt tema

01.06.2022

I 2022 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.

Januar: Les en bok utgitt det året du er født
Februar: Les en bok om en kjent person
Mars: Les en veldig tynn eller veldig tykk bok
April: Les en bok med fugler på forsiden eller i tittelen
Mai: Les en bok av en østeuropeisk forfatter
Juni: Les en skeiv bok
Juli: Les en bok om reise
August: Prisvinnere
September: Les en bok om mat
Oktober: Les en skremmende bok (fra virkelighet eller fantasy)
November: Les en nynorsk bok
Desember: Les en bok som har hatt null utlån

Hilde anbefaler:

Hesteguttene

Johan Ehn

I mange land er det fortsatt forbudt å elske hvem man vil. Handlingen i Hesteguttene utspiller seg dels i sentral Europa mellom 1926 og 1945 og dels i dagens Stockholm. Vi møter unge Anton som er hjemmehjelp hos en gammel, stum mann. Etterhvert utvikler det seg et vennskap mellom de to og vi får høre om et inderlig og etterhvert forbudt kjærlighetsforhold. Boka gir oss en bit av europeisk homohistorie og hvordan det å elske ble dødsfarlig. Boka er spekket med fakta, humor og store følelser og passer fint for deg som vil ha en lettlest bok med rot i historiske hendelser.

Solsøsteren - Lucinda Riley

På jorda er vi glimtvis vakre

Ocean Vuong

Boka er er et brev fra en sønn til en mor som ikke kan lese. I brevet er sønnen dypt ærlig. Han skriver om kjærlighet, smerte, rus, om det å være fremmed i et land og om ettervirkninger av en krig. Sønnen, Veslehunden, dro fra et krigsherjet Vietnam til USA sammen med sin mor og bestemor. Dette er en sår, vond, vakker og velskrevet fortelling om en familie og om alle de følelser som et menneske kan romme.

Bente anbefaler:

Britt anbefaler:

Solsøsteren - Lucinda Riley

Det hvite kartet

Cecilie Enger

Dette er en roman, men er bygd opp rundt en sann historie. Handlingen er lagt fra 1800 tallet og det er Bertha og Hanna det skrives om. To sterke damer som finner hverandre i en tid hvor slik usømmelighet ikke er helt greit. Den gangen ble de kalt » mannedamer». Tross mye motgang så klarer de etter hvert å starte butikk sammen, flytter så videre til Haugesund hvor de etter hvert ble verdens første kvinnelige skipsredere.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Den lukkede bok

Jette A. Kaarsbøl

ret er 1875. Tjueén år gamle Frederikke Leuenbech lever en søvngjengeraktig og overbeskyttet tilværelse som brått skal opphøre idet hun treffer den idealistiske og sjarmerende fødselslegen Frederik Faber. I kretsen omkring Frederik finner vi flere av Det moderne gjennombrudds mest markante personligheter, J.P. Jacobsen, P.S. Krøyer, Herman Bang og — ikke å forglemme — Georg Brandes. Med denne gruppen mennesker er det Frederikke innleder et tilsynelatende misunnelsesverdig liv i frihet og økonomisk uavhengighet og med utstrakt selskapelighet. Men under den perfekte overflaten lurer hemmelighetene og de skjulte lengslene. Frederikke presses til å gjøre valg som skal få store konsekvenser for hennes omgivelser og for henne selv.

Regine anbefaler:

Solsøsteren - Lucinda Riley

Samtaler med venner

Sally Rooney

Frances går på universitetet og har praksisplass hos en litterær agent i Dublin. Hennes beste venninne og tidligere kjæreste er den pene og selvopptatte Bobbi. De skriver poesi og opptrer sammen, og en kveld møter de fotografen Melissa og hennes mann, skuespilleren Nick. Den begavede, men distanserte Frances fascineres mot sin vilje av det eldre paret. Det som begynner som en uskyldig flørt med Nick, utvikler seg snart til et dypere forhold. Et komplisert spill med skiftende lojaliteter og kjærlighetsforbindelser utfolder seg mellom de fire. Frances og Bobbis vennskap begynner etter hvert å slå sprekker, og Frances får det stadig vanskeligere med å bevare sin kjølig distanse.

Solsøsteren - Lucinda Riley

To ord for ødeleggelse

Sandra Kolstad

Frida møter Nina på et galleri, og de forelsker seg. På kort tid kommer de hverandre så nær at Frida ikke lenger vet hvor hun selv begynner og slutter. Hun holder på å miste grepet, tilværelsen er flytende, men Nina gir den form og definerer grensene. To ord for ødeleggelse er en fortelling om oppløsning og underkastelse. Om lettheten i å forsvinne i en annens vilje – og om tyngden når den andre strammer grepet og senere slipper taket.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Insatiable

Daisy Buchanan

Stuck in a dead-end job, broken-hearted, broke and estranged from her best friend, Violet’s life is nothing like she thought it would be. She wants more – better friends, better sex a better job – and she wants it now. So, when Lottie – who looks like the woman Violet wants to be when she grows up – offers Violet the chance to join her exciting start-up, she bites. Only it soon becomes clear that Lottie and her husband Simon are not only inviting Violet into their company, they are also inviting her into their lives. 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Jeg tror du hadde likt Ulrik

Jonas Sundquist

Den unge studenten Theodor vaker fra kollokvie til fest, lærer seg å drikke IPA og whisky, og bor i en mørk og overpriset hybel. Det er 2010-tallet i Oslo, mikrobryggerier vokser frem, indiemusikk briljerer. Ingen vet at Theodor er homofil, og han vil selv ikke vite av det. Men da han treffer Ulrik, tør han ting han før har skjøvet vekk. Det blir starten på et dobbeltliv. I kretsen rundt Theodor fins også Victoria, Daniel, Kaia, Even, Adrian og de andre han møter over en øl. Alle er i begynnelsen av tjueårene, og alle har hemmeligheter og lengsler og et sterkt ønske om å høre til.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Farvel til Eddy Bellegueule

Edouard Louis

Eddy Bellegueule vokser opp i en liten by nord i Frankrike. Faren jobber på den lokale fabrikken før han blir arbeidsløs, moren er hjemmeværende og familien på syv deler et hus med tre rom. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag innser Eddy at han alltid vil være annerledes, han bestemmer seg for å dra vekk – og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Smaken av fløyel

Sarah Waters

I Smaken av fløyel følger vi Nan Kings eventyr i Viktoriatidens England. Nan begynner sitt liv som .østerspike. i en liten kystby, men får sin skjebne ugjenkallelig forandret når hun forelsker seg i en dresskledt varieté-sangerinne ved navn Kitty Butler. Nan følger med Kitty til London som påkleder og blir etter hvert hennes hemmelig elskerinne, og kort tid etter står også hun på scenen, iført bukser. Da bruddet med Kitty kommer, starter et nytt dramatisk kapittel i Nans liv. Først som mannlig prostituert i Londons gater, senere som et slags sex-leketøy for en sofistikert og dekadent overklassekvinne.

Anita anbefaler:

Solsøsteren - Lucinda Riley

Jente, kvinne, annet

Bernadine Evaristo

Jente, kvinne, annet er tolv personlige historier fortalt gjennom blikket til tolv ulike kvinner. Alle søker de etter noe – en felles fortid, en meningsfylt framtid, noen å elske. Forståelse fra en mor, anerkjennelse fra en far. Et sted å høre til. Eller kanskje bare et glimt av håp. Med varme, humor og tempo lar Bernardine Evaristo hver enkelt stemme tre fram på sin unike måte, og skaper en fortelling om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp.

Solsøsteren - Lucinda Riley

The house in the cerulean sea

T. J. Klune

Linus Baker is a case worker at the Department in Charge of Magical Youth. He is given a curious and highly classified assignment: travel to Marsyas Island Orphanage, where six dangerous children reside – a gnome, a sprite, a wyvern, an unidentifiable green blob, a were-Pomeranian, and the Antichrist. Linus must set aside his fears and determine wehther or not they’re likely to bring about the end of days.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Unge Mungo

Douglas Stuart

Protestantiske Mungo og katolske James bor i den hypermaskuline og voldelig sekteriske byen Glasgow. Fra omgivelsenes synspunkt burde de to vært svorne fiender, men de unge mennene ender opp med å bli bestevenner og søker tilflukt i dueslaget James har bygd til de elskede fuglene sine. Mungo og James drømmer om å flykte fra den grå byen sammen, men når de forelsker seg i hverandre er de i konstant fare for å bli oppdaget. Når Mungos mor sender ham på fisketur med to merkelige og fordrukne menn må han kalle fram all sin indre styrke for å klare å finne veien tilbake til James og tryggheten.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Vi har ikke fire nye år

Martine Johansen

Et kjærestepar flykter unna fallerte familierelasjoner og Guds dømmende blikk på en forrykende roadtrip gjennom et Trumpifisert Amerika gjennomsyret av moteller, melkesukker og fargestoffer, og befolket av seriemordere forkledd som mønsterborgere og klimahelter forkledd som uteliggere. Hyperkapitalismen spiser sine egne barn i en pre-apokalyptisk forbrukerorgie der kjærligheten er det eneste som kan stagge verdens undergang – hvis man bare tør å stole på den.

Solsøsteren - Lucinda Riley

I godt selskap

Naoise Dolan

Irske Ava er ferdig på universitetet og har flyttet til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en kakerlakkbefengt leilighet med noen jevngamle hun ikke finner tonen med. Så treffer hun Julian, som jobber i bankverdenen og har en fancy leilighet helt for seg selv. Han liker å bruke penger på Ava, og noen ganger lar han henne sove over på gjesteværelset. Av og til har se sex også. Når hun spør hvorfor, svarer han at hun er godt selskap. Da Julian drar på forretningsreise til London, treffer Ava juristen Edith. Snart vil Ava være sammen med Edith hele tiden. Men hun forteller ikke de to om hverandre.

Stine-Louise anbefaler:

Solsøsteren - Lucinda Riley

Song of Achilles

Madeline Miller

Greece in the age of heroes. Patroclus, an awkward young prince, has been exiled to the court of King Peleus and his perfect son Achilles. Despite their differences, the boys develop a tender friendship, a bond which blossoms into something deeper as they grow into young men. But when Helen of Sparta is kidnapped, Achilles is dispatched to distant Troy to fulfil his destiny. Torn between love and fear for his friend, Patroclus follows, little knowing that the years that follow will test everything they hold dear.

Solsøsteren - Lucinda Riley

This is how you lose the time war

Amal El-Mothas & Max Gladstone

Among the ashes of a dying world, an agent of the Commandant finds a letter. It reads: Burn before reading. Thus begins an unlikely correspondence between two rival agents hellbent on securing the best possible future for their warring factions. Now, what began as a taunt, a battlefield boast, grows into something more. Something epic. Something romantic. Something that could change the past and the future.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Hunger pangs: True love bites

Douglas Stuart

Captain Nathan J. Northland had no idea what to expect when he returned home to Lorehaven injured from war, but it certainly wasn’t to find himself posted on an island full of vampires. An island whose local vampire dandy lord causes Nathan to feel strange things he’d never felt before. Particularly about fangs. When Vlad Blutstein agreed to hire Nathan as Captain of the Eyrie Guard, he hadn’t been sure what to expect either, but it certainly hadn’t been to fall in love with a disabled werewolf. However Vlad has fallen and fallen hard, and that’s the problem.

Translate »