Leseutfordring i September – les en roman om mat

01.09.2022

I 2022 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.

Januar: Les en bok utgitt det året du er født
Februar: Les en bok om en kjent person
Mars: Les en veldig tynn eller veldig tykk bok
April: Les en bok med fugler på forsiden eller i tittelen
Mai: Les en bok av en østeuropeisk forfatter
Juni: Les en skeiv bok
Juli: Les en bok om reise
August: Prisvinnere
September: Les en bok om mat
Oktober: Les en skremmende bok (fra virkelighet eller fantasy)
November: Les en nynorsk bok
Desember: Les en bok som har hatt null utlån

Hjerter i chili

Laura Esquivel

Mat, kjærlighet og store mengder tårer. Lidenskap, magi og svik. Dette er bare noen av orda som kan beskrive denne romanen. Vi er i Mexico rundt 1910. Tita vokser nærmest opp på kjøkkenet og kjærligheten til mat og matlaging kommer tidlig. Som ung forelsker hun seg i Pedro, men det viser seg at kjærligheten blir svært problematisk. Det store spørsmålet gjennom boka er om Pedro og Tita får hverandre. Dette er boka for deg som liker en enkel historie, en god dose magisk realisme og lidenskap, både lidenskapen mellom mennesker og lidenskapen til mat.

Solsøsteren - Lucinda Riley

En familieoppskrift

Veronica Henry

Livet er i ferd med å endres for Laura Griffin. Begge døtrene har flyttet hjemmefra, og det lille huset i Bath er plutselig blitt så stille. Samtidig får hun endelig anledning til å gjøre noe for seg selv. Ikke minst får hun tid til ektemannen, Dom. Men det viser seg at Dom har skjult noe for henne, og nå ser ekteskapet ut til å rakne. Rasende og ydmyket dukker Laura ned i mormorens gamle oppskrifter for å glemme omverdenen, og mens duften av varmt eplesyltetøy brer seg over kjøkkenet, blir vi kjent med mormorens egen fortelling fra Bath og andre verdenskrig. Gradvis finner Laura tilbake til røttene sine og til seg selv. Men vil hun samtidig finne lykken?

Solsøsteren - Lucinda Riley

Babettes gjestebud

Karen Blixen

Vi kommer ikke utenom klassikeren «Babettes gjestebud» når vi skal anbefale bøker som har mat. Dette er en langnovelle skrevet i 1950 og som utspiller seg i Berlevåg i Finnmark i 1870-årene. Babette er gourmetkokk fra Frankrike og når hun inviterer til utsøkt middag blir leserne vitne til hvordan et usøkt måltid kan forene og skape forståelse, hvordan mat åpner for nye vennskap og fellesskap. Boken er filmatisert og det er også kommet ut en kokebok med menyen som heter «Til bords i Babettes gjestebud«.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Honningkrukken (Drum-serien)

Gert Nygårdshaug

Liker du god mat, vin og et mysterium, er serien om Drum noe for deg. I denne serien møter vi gastronom og hobbyarkeologen Fredric Drum. Fredric er eier av en fin restaurant og på en smaks- og innkjøpsreise i Frankrike begynner folk på  uforklarlige vis å forsvinne. Når Fredric selv blir truet på livet, må han sette i gang sin kløktige hjerne. Hele mysteriet dreier seg om vin; vinproduksjon, årganger, merker, smak og effekt.. som leser er du nysgjerrig på mysteriet, men du blir like mye opptatt av vinen. Og boken bør i grunnen nytes med en god vin.

Honningkrukken er den første boken i serien med 10 bøker om Fredric Drum. 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Dypfryst - en novelle i samlingen "Sånn er vi"

Roald Dahl

I novellen «Dypfryst» skildrer Dahl konen som i raseri over at mannen ønsker å forlate henne, raskt slår ham ihjel med et dypfryst lammelår. Et litt uvanlig mordvåpen, tenker du kanskje? Hvordan hun unnslipper straff er like elegant som selve mordet.

Dette er en av Roald Dahls mest leste og omtalte grøssende historier.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Finale i Venezia

Donna Leon

Rammen for historiene om førstebetjent Guido Brunetti er vakre Venezia. Brunetti er, i motsetning til mange menn i krimbøker, en lykkelig gift mann, med to flotte barn, som gjerne diskuterer og kommer med forslag over en tallerken pasta og et glass rødvin når dødsfall eller annen kriminalitet inntreffer og Brunetti må løse saker. «Finale i Venezia» er første boken i serien. Her er det mord i operaen, hevn, begjær og valg mellom rett og galt. Du vil muligens få lyst til å reise, og du blir garantert sulten av å lese disse bøkene. 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Undis Brekke

Gunnhild Øyehaug

Undis Brekke er tilbake i heimbygda og får jobb på høgskulen, endå ho er svært lei av studentar. Ho kjem akkurat i tide til den årlege julemiddagen til høgskulens nordiskkollegium, og blir der konfrontert med ulike bitar av barndom, ungdom og tidleg vaksendom som ho har prøvd å feie under teppet. Korleis stå opp for eigne verdiar, korleis sjå si eiga netthinne, korleis nærme seg si eiga mor, og korleis ete smalahove, er spørsmål romanen stiller.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Det ligger i blodet

Matt Haig

Familien Radley er en helt vanlig familie i en søvnig engelsk småby. De har sine problemer, men er stort sett som folk flest. Alt snus da datteren Clara begår et grusomt drap på en jevnaldrende gutt. Dette er ei bok om familier, relasjoner og hemmeligheter. Boka er både humoristisk og bisarr. Historien er godt fortalt og universet vi møter er troverdig, og merkelig nok også gjenkjennelig. “Det ligger i blodet” er en intens og medrivende roman om en familie og hemmelighetene de bærer på, og om de farlige og sterke kreftene som ligger under overflaten i tilsynelatende vanlige liv.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Stekte grønne tomater

Fannie Flagg

Bli med til den lille stasjonsbyen Whistle Stop i Alabama og møt den viltre Idgie og den langt roligere Ruth, innehavere av byens eneste kafé. Den er berømt for sine stekte, grønne tomater og Big Georges fantastiske grillmat, og er det naturlige samlingspunkt for såvel stedets innbyggere som langveisfarende omstreifere. En dag inntreffer et dødsfall. Mord, blir det sagt, men man finner aldri verken morderen eller den døde. Hva skjedde egentlig? Og hvordan gikk det med de to kvinnene på kafeen?

Solsøsteren - Lucinda Riley

Sult

Knut Hamsun

Sult utkom første gang i 1890 og ble Knut Hamsuns store gjennombrudd som forfatter. Samtidig representerte boken noe nytt i norsk litteratursammenheng. Den skildrer en fattig skribent som lever på sultegrensen i 1880-årenes Kristiania.

Les også Martin Ernstsen sin grafiske adapsjon av Sult

Solsøsteren - Lucinda Riley

Vegetarianeren

Han Kang

Etter en blodig drøm slutter Yeong-hye å spise kjøtt. Til familiens og ektemannens store fortvilelse spiser hun stadig mindre. Boka er merkelig vakker. Vi får en historie om begjær og avsky, galskap og besettelse, om overgrep og avmakt. Boka har tre fortellerstemmer, der alle forteller sin historie om Yeong-hye. “Vegetarianeren” er på mange måter en voldsom historie, fortalt med stor ro og få fakter.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

When we collied

Emry Lord

Sorg, psykiske lidelser, omsorg, kjærlighet og mat.  17 år gamle Jonah har mista faren sin, og moren sliter med sterk depresjon. De er 6 søsken som prøver å få hverdagen til å gå rundt. Jonah elsker å lage mat og jobber i restauranten faren drev. Plutselig møter han den nye jenta Vivi som er full av liv, og sprer glede rundt seg til det ikke er mer igjen…

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

En trettimeters reise

Richard C. Morais

Hassan Haji vokser opp i Mumbai, India, hvor familien driver restaurant. Da moren dør i en tragisk ulykke, bestemmer familien seg for å bryte opp og begynne på nytt et annet sted. Hele familien reiser til England. Etter det første sjokkartede møte med kulturen der, spiser familien seg videre gjennom Europa: muslinger og øl i Belgia, steinsopp i Italia og den fineste sjokolade i Sveits. Siste stopp blir i den franske byen Lumière hvor de åpner restaurant tvers over gata for den berømte og elegante restauranten tli Madame Mallory, som på ingen måte er glad for konkurransen.

Dette er en feelgood-roman om et ungt talent og hans reise gjennom den kulinariske verden. Richard C. Morais forteller en varm og rørende historie om kulturer som møtes og et ungt menneskes dannelsesreise.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Mrs. Dalloway

Virginia Woolf

Handlingen i «Mrs. Dalloway» finner sted en junidag i 1920-årene i London. Clarissa Dalloway er livlig, sjarmerende, noe materialistisk orientert, glad i livet, men frykter døden. Hun forbereder seg til et selskap og er på jakt etter passende blomster. Hun lar tankene vandre, og tilsynelatende overflatiske hendelser utløser stadig nye assosiasjoner. Fortid og nåtid, forventninger og undring over fremtiden glir over i hverandre.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Mofongo

Cecilia Samartin

Abuela Lolas familie er i ferd med å gå i oppløsning. Barnebarnet Sebastian har en alvorlig hjertefeil og han blir mobbet på skolen. Den store umulige drømmen er å bli fotballspiller, og han fantaserer om å løpe over hele fotballbanen. Lola kjeder seg i eldreboligen. Ikke bare hverdagen, men også maten hun får tilbrakt, er smakløs og grå. En dag Sebastian besøker bestemora, finner han henne liggende på gulvet. Hun har fått slag. Men da hun våkner opp, er hun en helt ny person. Hun er tilbake til sitt gamle jeg; full av energi. Med nyfarget ildrødt hår tar hun opp igjen sin store lidenskap; å lage mat. Sammen med Sebastian tilbereder hun store middager med eksotiske retter fra hjemlandet Puerto Rico. Dette fører familien sammen rundt middagsbordet.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Eat, pray love (Spis, elsk, lev)

Elizabeth Gilbert

Liz har et vellykket liv, men trives ikke. Hun kvitter seg med alle sine eiendeler, sier opp jobben, forlater sine kjære og legger ut på en ettårs reise – helt alene. I denne boken forteller hun om sitt reiseeventyr. Hun starter med et opphold i Italia, i India lærer hun å finne sinnsro ved hjelp av en innfødt guru og en overraskende klok mann fra Texas. Til slutt ender hun opp i Indonesia hvor en eldgammel medisinmann lærer henne å finne balansen i livet. Og helt uventet, og når hun minst venter det, møter hun kjærligheten.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Woman, eating

Claire Kohda

Lydia is hungry. She’s always wanted to try sashimi, ramen, onigiri with sour plum stuffed inside – the food her Japanese father liked to eat. And then there is bubble tea and the vegetables grown by the other young artists at the London studio space she is secretly squatting in. But Lydia can’t eat any of this. The only thing she can digest is blood, and it turns out that sourcing fresh pigs’ blood in London – where she is living away from her vampire mother for the first time – is much more difficult than she’d anticipated. Then there are the humans: the people at the gallery she interns at, the strange men who follow her after dark, and Ben, a goofy-grinned artist she is developing feelings for. Lydia knows that they are her natural prey, but she can’t bring herself to feed on them. If Lydia is to find a way to exist in the world, she must reconcile the conflicts within her – between her demon and human sides, her mixed ethnic heritage, and her relationship with food, and, in turn, humans. Before any of this, however, she must eat.

Solsøsteren - Lucinda Riley

A moveable feast

Ernest Hemingway

Hemingway’s memories of his life as an unknown writer living in Paris in the twenties are deeply personal, warmly affectionate and full of wit. Looking back not only at his own much younger self, but also at the other writers who shared Paris with him – James Joyce, Wyndham Lewis, Scott and Zelda Fitzgerald – he recalls the time when, poor, happy and writing in cafes, he discovered his vocation. Written during the last years of Hemingway’s life, his memoir is a lively and powerful reflection of his genius that scintillates with the romance of the city.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Happy hour

Marlowe Grandos

Refreshing and wry in equal measure, Happy Hour is an intoxicating novel of youth well spent. Isa Epley is all of twenty-one years old, and already wise enough to understand that the purpose of life is the pursuit of pleasure. She arrives in New York City for a summer of adventure with her best friend, one newly blond Gala Novak. They have little money, but that’s hardly going to stop them from having a good time. In her diary, Isa describes a sweltering summer in the glittering city. By day, the girls sell clothes in a market stall, pinching pennies for their Bed-Stuy sublet and bodega lunches. By night, they weave from Brooklyn to the Upper East Side to the Hamptons among a rotating cast of celebrities, artists, Internet entrepreneurs, stuffy intellectuals, and bad-mannered grifters. Resources run ever tighter and the strain tests their friendship as they try to convert their social capital into something more lasting than precarious gigs as au pairs, nightclub hostesses, paid audience members, and aspiring foot fetish models. Through it all, Isa’s bold, beguiling voice captures the precise thrill of cultivating a life of glamour and intrigue as she juggles paying her dues with skipping out on the bill. Happy Hour is a novel about getting by and having fun in a world that wants you to do neither.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Milk fed

Melissa Broder

Rachel is twenty-four, a lapsed Jew who has made calorie restriction her religion. By day, she maintains an illusion of control by way of obsessive food rituals. At night, she pedals nowhere on the elliptical machine. Then Rachel meets Miriam, a young Orthodox Jewish woman intent upon feeding her. Rachel is suddenly and powerfully entranced by Miriam – by her sundaes and her body, her faith and her family – and as the two grow closer, Rachel embarks on a journey marked by mirrors, mysticism, mothers, milk, and honey. Pairing superlative emotional insight with unabashed vivid fantasy, Melissa Broder tells a tale of appetites: of physical hunger, of sexual desire, of spiritual longing. Milk Fed is a tender and riotously funny meditation on love, certitude, and the question of what we are all being fed, from one of our major writers on the psyche – both sacred and profane.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Supper Club

Lara Williams

Twenty-nine year old Roberta has spent her whole life hungry. So she invents Supper Club: a secret society for women sick of bad men and bad sex. Fed up of being told to talk less, take less, be less, they gather after dark to feast and dance through the night. But as their bodies expand, so do their horizons, their desires – and their urge to break the rules.

Translate »