Leseutfordring i november – Les en nynorsk bok

01.11.2022

I 2022 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.

Januar: Les en bok utgitt det året du er født
Februar: Les en bok om en kjent person
Mars: Les en veldig tynn eller veldig tykk bok
April: Les en bok med fugler på forsiden eller i tittelen
Mai: Les en bok av en østeuropeisk forfatter
Juni: Les en skeiv bok
Juli: Les en bok om reise
August: Prisvinnere
September: Les en bok om mat
Oktober: Les en skremmende bok (fra virkelighet eller fantasy)
November: Les en nynorsk bok
Desember: Les en bok som har hatt null utlån

Eg får aldri sjå verda igjen

Ahmet Altan

Sommeren 2016 opplevde Tyrkia et kuppforsøk. Like etter gikk Erdogan til angrep på den frie pressa. Ahmet Altan var en av mange som ble arrestert. Han ble senere dømt til livstid. Denne boka er skrevet fra cella. Den er kjølig, poetisk og skarpt observerende. Hver setning er presis og skarp. Det er vakkert, sårt og fullt av refleksjoner over livet, døden, tro, tvil, kjærlighet, filosofi og mye mer. Boka er forholdsvis liten i omfang, men den ruver når det kommer til innhold. Fredrik Wandrup ga boka en sekser på terningen, en vurdering jeg er helt enig i.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Svar på brev frå Helga

Bergsveinn Birgisson

Sauebonden Bjarnes liv går mot slutten. Men før han kan legge ut på den siste reisen må han ta et oppgjør med seg selv; de valgene han tok, det livet han levde og det livet han ikke levde. Resultatet er en saftig fortelling om intens kjærlighet og livskamp, dampende erotiske minner blandet med svart humor og historier om glemte lik, lave værer og om traktorens velsignelser.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Mi briljante venninne (Napolikvartetten)

Elena Ferrante, oversetter: Kristin Sørsdal

En rik og storslått kvartett om et vennskap mellom de to venninnene Lila og Elena, fortalt gjennom Elena sine øyne. Vi følger dem gjennom livet, fra barndom, ungdom, tidlig ungdom og voksenliv. Historien utspiller seg i en bydel i Napoli som er preget av vold og brutalitet på 50-tallet og fremover. De 4 bøkene er nydelig oversatt av Kristin Sørsdal og hun mottok også Storgutprisen i 2017 for arbeidet med Kvartetten.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Sumarvariasjonar : novellesamling for ungdom

Tone Nilsen-Bie

Denne kan fint leses av voksne! Og dersom du er en av de som syns nynorsk kan være en utfordring, kan denne være fin å begynne med. Språket flyter fint og det er korte historier som tar tak i deg og holder deg fast.

En sår og fin liten bok på 91 sider som gir oss et innblikk i ulike ungdommers liv, som hver og en har utfordringer og føler seg utenfor eller annerledes. Kanskje husker du litt hvordan det var å være ungdom også, etter å lest historiene.

Forlaget skriver: «Med novellesamlinga «Sumarvariasjonar» vil forfattaren vise lesarane at andre ikkje alltid har det betre. – Det er ikkje alt vi ser.»

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Eit anna blikk

Erlend Skjetne

Eit anna blikk er ei forteljing frå eit flyktningmottak i Nord-Noreg. Her bur atten afghanske gutar, derimellom Anwar, som elskar bøker og språk og blir kalla Professoren. Ein dag flyttar Walid inn på rommet hans. Walid er Anwars rake motsetning, ein sjarmerande opprørar og glimrande fotballspelar. Gradvis oppstår eit vennskap mellom Anwar og Walid. Men kvardagen på mottaket er hard, framtida uviss: Kven av dei – om nokon – vil få lov til å bli i Noreg? Eit anna blikk vant Brageprisen i 2021 for beste barne og ungdomsbok.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Høgspenning

Helene Guåker

Om å bu på hybel medan mor er sjuk. Lea går i andre klasse på vidaregåande. Ho bur på hybel og har ingen venner. Og heime på garden ligg mamma i senga. Uansett kva Lea gjer eller seier, står ikkje mamma opp. For å få seg venner gjer Lea seg om til Vilde. Smarte, morosame og kule Vilde. For Vilde har ikkje ei mor som er sjuk. Vilde blir kjærast med Halvor. Vilde greier alt i heile verda. Men så skjer det noko som gjer at Vilde forsvinn og Lea ikkje greier å vere nokon annan enn seg sjølv.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Bouvetøya 2052

Lars Mæhle

Året er 2052 og startskotet går for tidenes heftigaste nettreality, ein klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet. Ein ungdom frå kvar verdsdel, kvar med sine unike eigenskapar, skal knive om enorme pengesummar. Dei skal vere offline i tre dagar, mens resten av verda kan følgje dei gjennom liveoverføringar. Men om Bouvetøya 2052 verkeleg er ein sjanse til å endre planetens framtid vil tida vise. Mot si vilje blir den norske aktivisten Roland vikla inn i eit spel på liv og død. Historia er ein klima-thriller lagt til framtida.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Galderstjerna

Asbjørn Rydland

Etter eit overfall vaknar Eirik opp utan minne og med ei tatovering på brystkassa. Kven har gitt han dette mystiske merket, og kva vil dei med han? Spora fører av alle ting til dataspelet Reborn, og saman med vennene Khalid og Maria blir Eirik etter kvart dratt lenger inn i spelet enn nokon skulle tru var mogleg. Galderstjerna er ei spennande og actionfylt historie for både ungdom og vaksne, der hardtslåande science fiction møter norrøne mytar i ei fantasyhistorie utanom det vanlege.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

35 kilo med håp

Anna Gavalda

Georg er 13 år og går i sjette klasse. Han har gått om igjen to ganger: i tredje og sjette. Georg hater skolen. Han er dårligst i alt. Nå er han utvist fra sjette klasse. Til og med bestefar Leon som har vært hans gode venn, kjefter og sier han må ta seg sammen. Kan livet bli verre?

Som han sier det selv: «Jeg hater skolen. Jeg hater den mer enn noe annet. Og ennå mer enn det … Den forpester livet mitt.»

En bok som gir håp. Skrevet av en engasjerende og vittig forteller.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Saman er ein mindre aleine

Anna Gavalda

Saman er ein mindre aleine er ei stor og medrivande forteljing om fire menneske, Camille, Philibert, Franck og Paulette, som av ulike grunnar kjem til å møtast. Det er ein kjærleiksroman, ein roman om livet, om relasjonar og kokkekunst.
Anna Gavalda kom inn i det franske litterære landskapet som ein frisk pust då ho debuterte i 1999.
Saman er ein mindre aleine har vore på bestseljarlistene i Frankrike sidan utgivinga i 2004, og er omsett til mange språk.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Tollak til Ingeborg

Tore Renberg

Enkemannen Tollak lever eit enkelt liv. Aleine i det vesle huset sitt ber den aldrande mannen på ein stor løyndom. Folk i bygda kjenner han som ein eigenrådig gammal stabeis som gjer ting på sin eigen måte. Alle hugsar dei kva han gjorde med dei gutane, og alle hugsar dei den gode kona hans, Ingeborg. Dei hugsar òg at han tok til seg han dei kalla Oddotosken, han som kom til Tollak då ingen andre ville ha han. Tollak fekk to barn med Ingeborg, og kvar dag kappa han emne på saga si. Men så kom den nye tida, og i staden for å gå til Tollak gjekk folk til byggvarehuset for å få treverk. Så blei familien ramma av ei stor ulukke. Nå er det på tide for Tollak å fortelje.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Dei sju dørene

Agnes Ravatn

Nina Wisløff er ein vonbroten førsteamanuensis i litteratur ved Universitetet i Bergen. No skal huset ho deler med ektemannen i Birkeveien, den travle helsebyråden Mads, rivast for å gjere plass til den nye traséen til Bybanen. Dei treng ein ny plass å bu, og Nina reiser på synfaring med dottera Ingeborg. Men brått forsvinn leigebuaren deira, åleinemora Mari Nilsen. Etterforskinga blir raskt lukka, og stille tek Nina på seg oppgåva med å finne ut av kva som skjedde. Oppdaginga hennar viser seg å få store konsekvensar for både ho og resten av familien.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Team Tuva

Marit Eikemo

Dette er historia om Tuva, slik vi får fortald gjennom nokre av dei som er tilsette i livet hennar: psykologen, advokaten, bankkontakten, tannlegen, snikkaren og den personlege trenaren. Gjennom yrka sine får dei alle sjå kvar sin side av Tuva: det spontane kjøpet av eit gammalt forsamlingshus, smertene og medisinbruken, rotet heime og eit arveoppgjer som går i uventa retning. Men desse menneska har òg sine eigne liv og sine eigne opplevingar, og historiene deira blir blanda inn i historia om Tuva.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Bli hvis du kan, reis hvis du må

Helga Flatland

Denne romanen tar utgangspunkt i tre unge barndomsvenner – Tarjei, Trygve og Kristian – og deres beslutning om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg – bli eller reise?

Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av de som står dem nær.

 

Solsøsteren - Lucinda Riley

Tonedød

Randi Fuglehaug

Den verdskjende saksofonisten Marta Tverberg fell død om på scenen føre seks hundre tilskodarar på Vossa Jazz. Minuttar tidlegare holdt ho ein tordentale og kritiserte både jazzmiljøet og festivalen. Den eigenrådige journalisten Agnes Tveit er midt i arbeidet med biografien om Tverberg, og no kjem ho nærare på divaens mange hemmelegheiter som ho ikkje lenger sjølv er i live til å røpe. Samstundes er Agnes nysingel, og ho slit med å fokusere når ho må opphalde seg med Vossa Jazz-sjefen, den store kjærleiken fra ungdomstida hennar.

 

Translate »