Leseutfordring i mai – Les en bok av en østeuropeisk forfatter

05.05.2022

I 2022 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.

Januar: Les en bok utgitt det året du er født
Februar: Les en bok om en kjent person
Mars: Les en veldig tynn eller veldig tykk bok
April: Les en bok med fugler på forsiden eller i tittelen
Mai: Les en bok av en østeuropeisk forfatter
Juni: Les en skeiv bok
Juli: Les en bok om reise
August: Prisvinnere
September: Les en bok om mat
Oktober: Les en skremmende bok (fra virkelighet eller fantasy)
November: Les en nynorsk bok
Desember: Les en bok som har hatt null utlån

Hilde anbefaler:

Dansende bjørner: Lengselen etter tyranniet

Witold Szablowski

Dette er ei sørgelig, interessant og spennende bok. I 2007 ble den siste bulgarske dansende bjørnen befridd fra fangenskap. Boka beskriver en tradisjon som overlevde i generasjoner, livet til både bjørnetemmere og bjørner og hvordan både folk og dyr har det i dag. Interessant nok trekker forfatteren paralleller mellom bjørnene og mennesker som lengter tilbake til kommunismen og tryggheten i et autoritært styresett.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Broen over Drina

Ivo Andric

Et stykke øst for Sarajevo, i byen Visjegrad i Bosnia ble det på slutten av 1500-tallet bygget en bro av ”hvit, porøs og feilfritt tilhogd stein”. Gjennom mer enn 350 år er den hvite broen bildet på historiens gang på Balkan. To ganger ble broen bomba i stykker, og begge gangene ble den bygget opp igjen. I dag er broen på Unescos verdensarvliste. Les mer om broen og menneskene rundt i denne vakre, nobelprisvinnende boka.

Anita anbefaler:

Stine anbefaler:

Solsøsteren - Lucinda Riley

Døren

Magda Szabó

Romanen gir et portrett av to kvinner. Vi møter historiens forteller, en forfatter, og den eldre hushjelpen Emmerenc. Tjenestekvinnen representerer både ydmykhet og offervilje, forfatteren en slags intellektuell arroganse. Likevel knyttes de nærmere sammen enn noen av dem kunne ane. Emmerenc gir alltid av seg selv, og hun nøler aldri med å stille opp for sine nærmeste. Men det er én ting hun ikke deler. Hun slipper aldri noen innenfor døren til sitt eget hjem.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Tilværelsens uutholdelige letthet

Milan Kundera

Milan Kunderas kanskje mest berømte bok er en roman om kjærlighet, tilfeldigheter, sjalusi, trofasthet, alvor, letthet, lettlivethet, svik … Hvor slutter det ene og begynner det andre? Hva er kjernen i det hele? Kundera fastslår ingenting. Gjennom sine personer viser han frem paradoksene, selvmotsigelsene, tilfeldighetene og nyansene i tilværelsen.

En intens og spennende bok!

Solsøsteren - Lucinda Riley

Glør

Sándor Márai

I dette øyeblikket lever natten fremdeles i skogens dyp: natten, og alt dette ordet betyr, byttet, elskoven, omstreifingen, den målløse livsgleden og bevisstheten om kampen for livet. Det er øyeblikket da det skjer noe, ikke bare i skogens dyp, men også i mørket av menneskenes hjerter. For menneskehjertet har også en nattside, med instinkter like ville som jaktinstinktene i hjortebukkens eller ulvens hjerte.

Regine anbefaler:

Agota Kristof:
Solsøsteren - Lucinda Riley

Tvillingenes dagbok

«Vi kommer fra storbyen. Vi har reist i hele natt. Moren vår er rød i øynene. Hun bærer på en stor pappeske, og vi har hver vår lille koffert med klærne våre i, pluss fars store ordbok som vi bytter på å bære…» Det er krig, og for å slippe nøden i storbyen blir to unge brødre sendt til sin bestemor på landet. En bestemor som er avskyelig, møkkete og ondskapsfull, som lærer dem at livet er hardt. For å overleve krigens grusomhet, sørger brødrene for at de tåler fysisk og psykisk smerte.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Beviset

Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Den tredje løgnen

Etter tiår i eksil flytter Lucas tilbake til sin barndoms by. Han minnes årene i ensomhet, atskillelsen fra tvillingbroren Claus, krigen, tilflukten hos bestemoren som folk kalte «heksa». Nå vil han prøve å finne broren Claus. Men hva hvis hele livet var basert på en løgn?

David anbefaler:

Andrzej Sapkowski:
Solsøsteren - Lucinda Riley

Det siste ønsket

Geralt er en volver, en mann som gjennom hard trening, magiske drikker og mutering er blitt en monsterjeger og kaldblodig kriger. Han rir fra landsby til landsby for å drepe monstre og demoner som herjer rundt om i landet. Men ikke alt som ser uhyggelig ut er ondt – og ikke alt som ser harmløst ut er godt.

Solsøsteren - Lucinda Riley

Blood of elves

Geralt of Rivia, the cunning assassin known as The Witcher, has been waiting for the birth of a prophesied child. This child has the power to change the world – for good, or for evil.

As the threat of war hangs over the land and the child is hunted for her extraordinary powers, it will become Geralt’s responsibility to protect them all – and the Witcher never accepts defeat.

Translate »