Lesekampanje for voksne – lytt til en cd i juli

01.07.2021

I 2021 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.
Og vi vil gjerne vite hva du leser hver måned, kommenter gjerne nederst på denne siden og du kan være med i trekningen av en bokpremie.

I juli går vi for en liten tvist og utfordrer deg til å lytte til en cd. Ved Tønsberg og Færder bibliotek har vi en rikholdig cd-samling. En del kan du finne ved å strømme, men noe finnes ikke – og da er det fint å vite at vi har det og du kan låne. Når hørte du på en hel plate sist? Fra første til siste sang? Flere av de ansatte har gode musikkopplevelser som de deler. Hvilke cd/plate liker du? Og har du noen minner knyttet til musikken?

 

Januar: Krim
Februar: Dikt
Mars: Sakprosabok
April: Ungdomsbok
Mai: En bok med handling fra Vestfold
Juni: Kjærlighetsroman
Juli: Lytte til en cd
August: Tegneserie
September: En bok som er skrevet av en asiatisk eller afrikansk forfatter
Oktober: Fantasy
November: Se en film eller serie
Desember: Endelig jul – hvilken film, serie, musikk eller bok får deg i julestemning?

Aslak:

Ok, Computer / Radiohead

Med Radioheads tredje album befestet de seg om et av Englands mest innflytelsesrike rockeband de siste 20 årene. Det er et meget variert album med alt fra såre og sære innadvendte uttrykk hvor de bruker blant annet mellotronlyder, radiocollager og distanserte pianolyder, til mer utadvendt og riffbasert gitarrock. Enkelte ganger kombinerer Radiohead alle disse uttrykkene i en og samme låt. Alt dette krydret med låtskriver og vokalist Thom Yorkes særegne og vakre stemme med flotte melodilinjer, gjør at dette albumet absolutt kan anbefales. Verdt å nevne er perler som Paranoid Android, Exit Music (For a Film) og Fitter Happier.  

OK Computer kom i 1997

Stine:

Rammstein: Herzeleid

Rammsteins debutalbum fra 1995 som fortsatt lever i beste velgående, låter fra dette albumet setter alltid publikum i ekstase på Rammsteins legendariske konserter. Vil du kjenne litt på smerte og sinne? Da bør du ta deg en liten time og lytte til dette albumet med deilig tysk industrial metal.

Laleh: Laleh

Dette er Lalehs debutalbum, og her er hun fortsatt en uslepen diamant. Låter fulle av gode tekster og stemninger. Et album som passer som et soundtrack til en spasertur gjennom byen. De som ikke oppdaget Laleh før Some die young i 2011 har noe å glede seg til her.

OnklP & De fjerne slektingene: OnklP & De fjerne slektingene: 

Første album fra OnklP & De fjerne slektingene, et nydelig samarbeid mellom OnklP og Oslo Ess. Det er vondt og fengende og låtene sitter raskt.  Som de selv sier at de er “en beinhard hybrid av rap og melodiøse rock elementer som ikke har blitt gjort før.”

Hilde:

Scary Monsters (and Super Creeps) av David Bowie

Dette albumet, og særlig låten Fashion,  har på en måte vært soundtracket til min familie. Når alt var trist og leit og alle var slitne etter en dag i barnehagen eller på jobb/skole var det bare å sette Fashion på full guffe og danse som gale. Det funka hver gang, både for små og store. Prøv du også da vel, kanskje det funker for deg og dine også?

Anita:

Kate Bush / The sensual world

Samleplate som ble gitt ut i 1989. Jeg så musikkvideoen til “This Womans’s Work” på MTV. Jeg var 12 år og hadde aldri hørt lignende. Jeg kjøpte den på kassett, og senere på cd. Det tok litt tid før jeg likte alle sangene, men etterhvert satt de – alle sammen. Kassetten ble spilt i stykker på stranda og på utallige båtturer den gangen man solte seg nesten uten solfaktor. En side mens man hørte på side A, og så bade, snu kassett og kropp og sole seg videre. Anbefaler ikke datidens soling, men Kate Bush hører jeg fortsatt på og anbefaler varmt. For meg vil alltid denne plata være sommer, bølgeskvulp, måkeskrik og saltvannslukt. Og småbrent hud. 

Vi har ikke akkurat denne plata i samlingen på biblioteket, men du kan låne “Director’s cut” som kom ut 2011 og der finner du flere av sangene, bl.a A Womans Work, samt andre godbiter.

https://tonsberg.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=304778

Kari Bremnes / Løsrivelse

Denne plata inneholder tekster og nedtegnelser av Edvard Munch. De er bearbeidet og musikken er skrevet av Ketil Bjørnstad, som også spiller piano på cd’en. Kari Bremnes synger. Sangene setter stemning og ord til bilder som Edvard Munch malte, blant annet “Skrik”, “Løsrivelse”, “Syk pike”. Det er sårt, skjørt, kraftfullt og vakkert. Det er vanskelig å høre denne plata uten å bli berørt. Spesielt om man har et forhold til Munch sine malerier, som gjennom lydbildet, vokal og tekst trer frem på en helt spesiell måte. Anbefales!

Regine:

Joanna Newsom / Ys

Et album jeg stadig vender tilbake til og som foreløpig ikke finnes på Spotify! Joanna Newsom gir ut en type singer/songwritermusikk, men i motsetning til de aller fleste spiller hun ikke gitar eller piano. Neida, her er det harpe det går i. Og man kan vel også nesten si at albumet i seg selv gir en slags middelaldersk vibbe.

Sofie:

Pink Floyd / The wall

Da jeg var barn fikk et band meg alltid til å stoppe opp og lytte når sangene deres ble spilt på radio. Spesielt sangen med den lange gitarsoloen helt på slutten. Pappa fortalte meg at bandet var Pink Floyd og at sangen, Comfortably Numb, kom fra albumet The Wall. En dag bestemte jeg meg for å høre gjennom albumet. Jeg ga opp etter omtrent tre sanger. Jeg fikk liksom ikke taket på det… helt til pappa anbefalte meg å se The Wall-filmen. Nå ga den rare, desperate stilen og historien mening. Resten av tiden på videregående hørte jeg gjennom The Wall minst to ganger daglig. Og i en sal noen år senere hoppet jeg nesten ut av stolen min da jeg gjenkjente sangen Roger Waters skulle avslutte sin Us+Them-konsert med: Comfortably Numb!

Translate »