Lesekampanje for voksne – Les en fantasy i oktober

01.10.2021

I 2021 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.
Og vi vil gjerne vite hva du leser hver måned, kommenter gjerne nederst på denne siden og du kan være med i trekningen av en bokpremie.

 

 

Januar: Krim
Februar: Dikt
Mars: Sakprosabok
April: Ungdomsbok
Mai: En bok med handling fra Vestfold
Juni: Kjærlighetsroman
Juli: Lytte til en cd
August: Tegneserie
September: En bok som er skrevet av en asiatisk eller afrikansk forfatter
Oktober: Fantasy
November: Se en film eller serie
Desember: Endelig jul – hvilken film, serie, musikk eller bok får deg i julestemning?

Anita:

La belle sauvage / Phillip Pullman

Første bok i serien “Støvets bok”
Dette er en parallellserie til den Den mørke materie (utgitt på midten av 90-tallet). Jeg leste aldri serien da den kom, og gikk rett på den nye – og elsker den! Du møter 11 år gamle Malcolm som brått må flykte, og som møter den lille babyen Lyra (som mange kjenner igjen fra Den mørke materie) på et kloster på den andre siden av Themsen, som han må redde. Reisen de legger ut på er full av spenning og farer. Historien er lagt litt tilbake i tid, i et england med vitenskapsmenn, religion og politikk. I denne fantastiske boka har alle en egen daimon – et dyr som er sterkt bundet sammen med sjelen, og jeg tar meg i å ønske meg en daimon jeg også! Har du sett serien “Den mørke materie”? Da kommer du til å elske å lese bøkene i “Støvets bok”! 

Hilde:

Havet i enden av veien / Neil Gaiman

Sår, fantastisk og veldig godt fortalt oppvekstroman. Vi møter en middelaldrende mann som oppsøker sin barndoms trakter og da dukker minnene fra den sommeren han var sju opp i minnet. Den gang han var en ensom, forsiktig gutt som fant trøst i bøkenes verden. Dette er ei bok full av mystiske hendelser, skumle vesener og mye kjærlighet. Les boka, den vil føre deg til steder og hendelser du ikke har sett maken til!

 

 

Anita:

Udyr Kristine Tofte

Amund er en skikkelig skolelei 15-åring og føler seg som en taper. Han blir derfor sendt avgårde for å jobbe med en gård, for å se om dette kan være noe for han. Da Amund kommer, får han kjapp omvisning av den eksentriske bonden før han lar Amund sitte igjen alene med ansvaret for alle dyrene. Heldigvis dukker Ida opp, hun er skolens peneste OG har peiling på dyr. Det har ikke Amund. Så viser det seg at dyrene er alt annet enn normale, og plutselig befinner de to ungdommene seg midt oppi et drama – og et sirkus – de er nødt til å håndtere. Her møter vi Odin, Tor, Loke, flyvende griser, geiter som melker øl, Fenrisulven – i tillegg til en ambisiøs forsker, Hedningmisjonen og mange flere. Det er frodig, morsomt og en skikkelig feelgood bok! Det er lenge siden jeg koste meg så mye med en bok. Den er fantastisk skrevet; både om det å være ungdom, de ulike miljøene og hvordan det norrøne naturlig er med i historien. Et overflødighetshorn av en historie.

Anita:

Ravneringene / Siri Pettersen

Norsk fantasy med norrøne røtter. Første bok i serien heter Odinsbarn og ble gitt ut i 2013. Hirka er 15 vintre gammel, en tøff og annerledes jente som mangler noe alle andre har; en kraft, evna, – og dessuten har hun ingen hale. Noe som gjør henne til et Odinsbarn, noe alle forakter, er redd for – og ønsker å drepe. Denne serien er rik på detaljer, og du forsvinner etterhvert inn i historien og personene, og det er vanskelig å slippe taket. Da siste side var lest, for min del, – lengtet jeg allerede etter Ymslanda, med alle karakterene, – og spesielt tehuset til Lindris.
Serien er solgt til 11 land, og i mars 2021 ble den lansert i USA og har fått fantastiske anmeldelser. Les!

Tale:

En sang om is og ild / Goerge R. R. Martin

Dette er bøkene bak suksesserien Game of Thrones. Vi befinner oss på de fiksjonelle kontinentene, Westeros og Essos, hvor vi blir introdusert til en rekke karakterer som deler sitt perspektiv gjennom bøkene. Freden som har ruget over Westeros en tid nå, er truet. Det foregår en maktkamp mellom de ulike dynastiene i landet, samtidig som en ny fare truer fra det ukjente Nord. På andre siden av havet, forbereder en landsforvist prinsesse seg på maktovertakelse av tronen i Westeros. Dette er en spennende fantasyserie som fokuserer mye på politisk maktspill og intriger. Serien anbefales sterkt til de leserne som liker historiske romaner, og som kanskje har lyst til å prøve seg på en ny sjanger.

Halvor:

Vindens navn / Patrick Rothfuss

Velskrevet og spennende fantasy fra øverste hylle!

Bakgrunnsrammen er et klassisk fantasy-univers med et middelalderinspirert samfunn, og som seg hør og bør har forfatteren også tegnet et verdenskart for oss (kalt “Sivilisasjonens fire hjørner”).

Vi møter Kvothe, som i sin tid var en magisk begavet ungdom og etter hvert ble en mektig magiker, men nå lever som en anonym vertshuseier under falsk navn i en bortgjemt landsby. Når den verdenskjente “kronikøren” blir hans gjest bestemmer han seg for å fortelle sin historie.

Likte du Game of thrones er denne et must!

 

Første roman i Kongedreperkrøniken / The kingkiller chronichle.

Stine-Louise:

House of earth and blood / Sarah J. Maas

Bryce sitt liv ble ødelagt da en demon drepte bestevennen hennes og nå, et år senere, er demonen er tilbake.

Livet til halvalven Bryce Quinland pleide å bestå av festing sammen med bestevenninnen Danika, leder for den beste varulvflokken i byen. Men det har ikke vært lett å komme i partyhumør etter at Danika ble brutalt drept av en demon i leiligheten deres mens Bryce var ute på fest. Nå, et år senere, har Bryce er demonen tilbake og Bryce får muligheten til å finne ut akkurat hva som skjedde den kvelden. Sammen med den gretne og dødelige engelen Hunt setter Bryce seg selv midt i livsfarlig konspirasjon for makten av byen, alt for å løse mysteriet og for å få hevn for Danika.

En utrolig spennende, godt skrevet mysterie fantasy bok. Bryce er en selvsikker, selvgående og likanes karakter, og jeg likte spesielt hvordan vennskapet mellom Bryce og Danika er drivkraften for hele boka. Spenning, romantikk og action satt i en urban fantasi-verden fylt med urbane alver, varulver, engler, monstre og mye mer. Klarte ikke legge den fra meg!

Translate »