Lesekampanje for voksne – les en bok som er skrevet av en asiatisk eller afrikansk forfatter i september

10.09.2021

I 2021 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.
Og vi vil gjerne vite hva du leser hver måned, kommenter gjerne nederst på denne siden og du kan være med i trekningen av en bokpremie.

 

 

Januar: Krim
Februar: Dikt
Mars: Sakprosabok
April: Ungdomsbok
Mai: En bok med handling fra Vestfold
Juni: Kjærlighetsroman
Juli: Lytte til en cd
August: Tegneserie
September: En bok som er skrevet av en asiatisk eller afrikansk forfatter
Oktober: Fantasy
November: Se en film eller serie
Desember: Endelig jul – hvilken film, serie, musikk eller bok får deg i julestemning?

Anne Berit:

Brev til Noreg / Mona Ibrahim Ahmed og Hilde Sandvik

Hun gjorde det Norge forventet av henne. Likevel vil ikke Norge ha henne.

Mona Ibrahim Ahmed forteller her om oppveksten som somalisk flyktning i Etiopia, flyttingen til Norge og valget om å ta sine egne avgjørelser og bli sjef i eget liv. Dette siste kostet henne dyrt. Nå føler hun ikke hun hører ordentlig til noe sted.

Det verste er likevel utryggheten i å ikke vite hva fremtiden vil bringe.

Etter ni år i Norge, fikk hun brev fra den norske stat om at søknaden om norsk statsborgerskap var avslått. Boka er et svar til det norske folk. Formen er muntlig og det er et driv i fortellingen som gjør at en ikke vil legge den fra seg.

Janne:

Døgnåpent / Sayaka Murata

Dette er en lettlest og litt rar bok , hvor det meste av handlingen utspiller seg i en døgnåpen kiosk i Tokyo. Hovedpersonen elsker jobben sin som timearbeider og vi skjønner fort at hun ikke er helt som alle andre. Hun liker at det er en manual for hvordan hun skal oppføre seg på jobben. Ellers i livet har hun ved flere anledninger bare vært seg selv og det har ikke vært så vellykket. Det er tydelig at jobben hennes har veldig lite status og hun må alltid forklare og begrunne hvorfor hun ikke har fast jobb, eller er gift, eller i det hele tatt hvorfor hun ikke er “normal”. Dette er et spennende gløtt inn i en helt annen kultur!

 

 

Hilde:

Han Kang / Levende og døde

I løpet av noen få dager i mai 1980 slo militæret hardt ned på en studentdemonstrasjon i Gwangju i Sør-Korea. Trolig mistet over 600 mennesker livet disse dagene. I boka “Levende og døde” skildrer Han Kang noe av det som skjedde og hvordan massakren satte sitt preg på ofre og pårørende og andre som indirekte eller direkte ble berørt. På merkelig vis er dette ei vakker bok til tross for grusomhetene som skildres.

 

Hilde:

Khaled Khalifa / Døden er et slit

Det som virka som et enkelt løfte til en døende far viste seg å bli et slit. Tre voksne barn skal frakte liket av sin far gjennom et krigsherjet Syria. Hans siste ønske var å bli gravlagt på hjemplassen, ved siden av sin søster som døde under tragiske omstendigheter 40 år tidligere. Underveis får søsknene tid til å reflektere over livet. Samtidig blir vi vitne til krigens Syria, med alle ødeleggelsene, kontrollpostene og fraksjonene. Dette er ei alvorlig bok med mange humoristiske og absurde  elementer.

Hilde:

Chigozie Obioma / Den forbudte elven

Nigeria på 1990-tallet. Fire brødre og en spådom gitt av en galning. Dette er en sterk fortelling om skjebne, oppvekst, søsken, familie og om Nigeria i nyere tid. Hva skjer med en familie når en spådom får feste seg? Hvordan overlever man kriser? Hvor sterke er båndene som holder oss sammen? Dette  er ei bok med mange lag. Den er full av språklige omskrivinger og referanser både til bibelen og til den voldelige politiske situasjonen i Nigeria på ‘90-tallet.

Hilde:

Duong Thu Huong / De blindes paradis

Denne boka rommer mye; den er en utilslørt kritikk av kommunismen, og ikke minst de følgene den har gitt i Vietnam, med fattigdom, frykt, korrupsjon, moralsk nedlatenhet og ansvarsfraskrivelse. Den er også historien om en ødelagt barndom og ungdom og en familietragedie. Og det er historien om et land; sønderrevet, men fullt av farger og med menneskeskjebner av så mange slag. Dette er en godt skrevet historie om et land, en konflikt og en familie.

Translate »