Lesekampanje for voksne- handling fra Vestfold

05.05.2021

I 2021 utfordrer vi deg til å lese bøker som du kanskje ellers ikke ville ha oppdaget eller lest.
Hver måned vil ha sitt tema eller sjanger, og for at du skal komme i gang med lesingen vil vi komme med lesetips hver måned.
Og vi vil gjerne vite hva du leser hver måned, kommenter gjerne nederst på denne siden og du kan være med i trekningen av en bokpremie.

Januar: Krim
Februar: Dikt
Mars: Sakprosabok
April: Ungdomsbok
Mai: En bok med handling fra Vestfold
Juni: Kjærlighetsroman
Juli: Lytte til en cd
August: Tegneserie
September: En bok som er skrevet av en asiatisk eller afrikansk forfatter
Oktober: Fantasy
November: Se en film eller serie
Desember: Endelig jul – hvilken film, serie, musikk eller bok får deg i julestemning?

Vestfold var i sin tid Norges minste fylke. Etter regionreformen ble vi lykkelig gift med Telemark. Selv om Vestfold ikke lenger eksisterer som et eget fylke, finnes fortsatt det geografiske området. Det finnes en rekke bøker med handling herfra og fylket har fostret flere kjente forfattere. For å hjelpe deg på veien, her er noen av våre favoritter.

 

Britt:

Olsen og tolv til : fortellinger om levd liv av Pål Espolin Johnson
Her møter man forskjellige hverdagsmennesker fra Norge – deriblant Johannes uteseiler fra Nøtterøy.  Fascinerende historier om helt vanlige menneskers liv.

Anne Berit:

Solskinnsbarn? Skisser fra en barndom av Inger Rismyhr
I boka Solskinnsbarn? deler forfatteren historier fra oppveksten på Holm i Kvelde.Det er en gjennomillustrert bok om livet innafor raet i de glade 60-åra. Som Sandefjord bibliotek skrev i forbindelse med boklanseringa: «Opplevelsene i boka veksler mellom morskap, nesten galskap og av og til noe som kunne blitt skikkelig ille». God fornøyelse!

Hilde:

”Silvestre” i Tjømekjæla : – drømmen, vraket og fremtida av Finn Bøe
For mange Tjømlinger og besøkende på Tjøme har Silvestre vært et kjent, men kanskje ikke like kjært, landemerke. Selv er jeg nærmest vokst opp med utsikt til vraket. Som badegjest hos besteforeldre i Budal, var vraket et litt skummelt og mystisk syn. I dette hefte får vi historien til skipet, skipsbyggeren, verftet og forliset. Mange illustrasjoner er med på å gjøre dette til et flott og informativt hefte om en del av vår nære historie.

 

Jeg kunne gått hjem i blinde av Joachim Førsund
Finn sitter på toget, på vei hjem til Tønsberg og morens begravelse. Det er en vond dag og en vond tid. Finn og moren sto hverandre nær og nå er alt over. Hjemme i Tønsberg venter faren, med ny kone, og Finns bror. Vi møter en familie der mye er usagt. Dette er et bevegende og presist portrett av nærheten mellom en sønn og en mor. Det er en mørk komedie om levende og døde.

 

Pensjonatdriften på Tjøme: “På Tjøme levde de a’ hvalær og badegjestær” av Trine Hanson
Bli med på en rundtur til Tjømes fordums pensjonater. I heftet møter vi både fastboende og badegjester. Vi får ta del i slitet og strevet manga hadde for å gjøre badegjestene til lags og vi får ta del i late og lindrende sommerdager som oppleves som en lise for travle og urolige bymennesker.

Janne:

Padlereiser i Færder nasjonalpark av Vigdis Askjem
Dette er en bok du kan kose deg med igjen og igjen! Den er skrevet av Vigdis Askjem, forfatter, fotograf og ihuga padler.
Boken er full av nydelige bilder fra vår egen skjærgård. Her kan man drømme seg bort eller få praktiske tips, både til valg av kajakk, hvor turen skal gå eller hva man bør pakke med seg. Selv om du ikke padler er dette en innholdsrik og nyttig bok. For visst er det kjekt med en oversikt over hvor det finnes utedoer eller hvor du kan gjøre av søppelet ditt! Her er det også informasjon om øyene i nasjonalparken og hva de har vært brukt til opp gjennom tiden. Boken følger årstidene og vannfast kart følger med.

Anita:

Buffy By er inspirert av Ingeborg Arvola
Buffy By bor i Oslo sammen med moren og storebror, men i den andre boka tar de turen til en feriehytte på Nøtterøy! Bøkene om Buffy er morsomme, men litt alvor er også med; familien til Buffy er nemlig veldig fattige. Det hindrer imidlertid ikke Buffy i å gjøre det hun ønsker, og hun er full av kreativitet og pågangsmot! En varm og herlig bok å lese høyt for barn fra 7-8 år og oppover. Eller les den selv om du er voksen. Bare for moro skyld. Og er du litt kjent på Nøtterøy, vil du nok skjønne hvor de er på ferie også.

Bøkene om Buffy By finnes i appen BookBites

 

Et hardt slag av Jan Mehlum
Et åpenbart tips! Jan Mehlum er fra Tønsberg, og Tønsberg er alltid senter for handlingene. Jan Mehlum skriver klassisk krim, med advokat og detektiv Sven Foyn i hovedrollen. I denne boken rystes Tønsberg av et attentat på selveste 17. mai på torget – og er du fra Tønsberg eller omegn er det nesten som å være tilstede når attentatet skjer.

Flere av bøkene til Jan Mehlum finnes i appen BookBites

Rune:

Nå har natten alt av Jørgen Brekke
Fin krim om et drap på en i ung jente i Horten, med en hovedperson som er journalist og bosatt på Vallø, og med handling fra andre kjente steder som Åsgårdstrand, Tønsberg o.a.  En ung mann sitter fengslet for drapet etter en tilståelse han senere trakk tilbake. Så begynner journalisten Helen Paus som tidligere har skrevet flere «True crime» bøker å undersøke saken.
Boken hopper i tid og mellom ulike personer som har tilknytning til saken uten at det gjør den vanskelig å lese, og den er ikke minst god til å skildre hvordan drapet påvirker menneskene rundt.

Translate »