Les sakprosa i mars- perler fra underetasjen

01.03.2021

 

Er du en nysgjerrig sjel som elsker å sette deg inn nye ting og forstå sammenhenger? Eller er du av typen som tenker at sakprosabøker bare er for studenter og forskere? Uansett hvem du er, i bibliotekets underetasje er det en mengde bøker som venter på å bli lest. Noen er spennende som en thriller, eller sørgelige som en kjærlighetsroman, andre setter ting i sammenheng og hjelper deg med å forstå. Ta turen ned, der er det en hel verden som venter på deg.

For å guide deg på veien, her har vi samlet noen av våre favoritter:

Hilde:

En dråpe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

Den svenske rapperen Timbuktu skriver engasjerende om egen familie og egen bakgrunn. Boka er personlig, reflektert, medrivende og til tider både rasende og ubehagelig. Resultatet er en  nær og aktuell bok om familie og røtter.

 

Det var DDR av Astrid Sverresdotter Dypvik

Dette er historien om et nedlagt land. Om folka som bodde der og kampene de kjempa. Det er også historien om Tyskland i dag og hvordan det har det gått etter sammenslåingen. Vi møter vanlige folk, politikere, Stasi-agenter og flere som på ulikt vis ble prega av livet i Øst-Tyskland. Dette er ei bok å lære av og ei bok som bidrar til forståelse. Sverresdotter Dypvik skriver så godt at noen av historiene setter seg som en knyttneve i magen.

 

Ninas barn av Nina F. Grünfeld

I 1938 og 1939 kom det to grupper jødiske flyktningbarn til Norge. Alle barna kom alene, de var underernærte og de kom fra Østerrike og Tsjekkoslovakia. En av barna var Berthold Grünfeld. Han fikk senere fikk datteren Nina, forfatteren av denne boka. Det ble raskt etablert et barnehjem sentralt i Oslo og Nina Hasvoll Meyer ble ansatt som bestyrer. Da myndighetene gikk til aksjon mot norske jøder høsten 1942, klarte noen få mennekser å få barna i sikkerhet. “Ninas barn” er ei spennende og velskrevet bok om en dyster tid i historien.

Janne:

Varm klode, kaldt hode av Anja Røyne

Dette er en bok som er godt skrevet og lett å lese. Det er Brageprisvinner og fysiker Anja Røyne som forklarer hva vi kan gjøre for å løse klimakrisen.

Endelig mandag av Petter Stordalen

Dette er boken om de ti levereglene for å elske hverdagen og nå målene du har satt deg. Intet mindre! Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til denne boken, tenkte at det kom til å være en heseblesende bok, litt lik slik jeg innbiller meg Petter Stordalen selv er; eplekjekk og ferdig polert. Skal si jeg ble positivt overrasket! Boken er delt inn i ti kapitler, ett for hver av levereglene hans. “Sørg alltid for å være den dummeste i rommet” og Puss tennene hver dag, så får du to marshmallows”; slik lyder utrolig nok to av reglene.

Kapitlene er fylt med anekdoter og morsomme historier som underbygger og forklarer levereglene Stordalen anbefaler. Boken er full av fakta, den er morsom, lettlest og med et språk som flyter godt. Denne boken passer for alle og jeg anbefaler den på det varmeste!

Anne-Berit:

 

Radikal ro av Kathrine Vigdel

Hvorfor opplever så mange av oss å møte veggen eller å ha følelsen av at livet er et stress og et kav? Dette er noe forfatteren prøver å sette ord på i boka; At det ofte er vi selv som sier ja til ting vi egentlig ikke har så lyst til eller egentlig føler vi orker fordi vi tror det er forventet av oss. Og at dette igjen kan gjøre oss syke og utbrent. Men hva skal til for å gjøre noe med det? Det er her hun lanserer uttrykket «å leve saktere».

Jeg fikk selv boka til jul av min søster, som hadde snubla over den på biblioteket da hun var sykemeldt pga stress. Tittelen formelig lyste mot henne og hun bare måtte ta den opp. Jeg likte boka veldig godt. Forfatteren er konkret og har selv erfart stresset på kroppen. Hun fikk meg til å stoppe opp og tenke over hva som trigger stresset i mitt liv og hvordan jeg kan prøve å stanse i tide.

Halvor:

Hammare & spik av Erik Eje Almqvist

Du behøver ikke kjøpe dyrt verktøy eller fordype deg i utgamle japanske sammenføyningsteknikker for å bygge dine egne møbler.

Å spise ved et bord du har bygget selv gir en spesiell tilfredshet. Men å lære seg å snekre til husbruk kan også frigjøre deg fra tanken om at å produsere noe er noe “andre” egner seg til og at du selv kun kan kjøpe og konsumere.

Denne hyllesten til den italienske designeren Enzo Maris ideer inneholder planer for enkle og vakre møbler som hvem som helst kan snekre sammen, ved kun å bruke hammer, spiker og materialer i standarddimensjoner. 

Perfekt for deg som trenger møbler til hus, hytte eller hage, og du kan gjerne få med deg ungene på moroa!

Translate »