Kort og godt- Hilde anbefaler den tynne boka

22.03.2021
Noen ganger er jeg forferdelig lei av ord. Det er ofte så utrolig mange av dem. Da er det deilig å synke ned i godstolen med bøker som er små i omfang, men store når det gjelder innhold.

Det er heldigvis mange små bøker å finne på biblioteket. Dette er noen av dem:

På randen av Vigeland av Roy Jacobsen er en vakker fortelling om alle de vanskelige ting i livet. Boka viser på en utsøkt måte at mye kan sies med få ord. En annen forfatter som på utmerket vis mestrer det utsøkte og raffinerte er Bergsveinn Birgisson. I boka Svar på brev frå Helga møter vi sauebonden, Bjarne, som før han dør må ta et oppgjør med seg selv; de valgene han tok, det livet han levde og det livet han ikke levde. Resultatet er en saftig fortelling om intens kjærlighet og livskamp, dampende erotiske minner blandet med en god dose svart humor.

At det ikke alltid er nødvendig med ord er Shaun Tans The Arrival et utmerket eksempel på. Vi får en sterk historie fortalt gjennom detaljerte, realistiske og vakre tegninger. Historien er uten tid og sted, men den er allikevel så kjent. En mann tar farvel med sin familie, landet er truet og han må finne en trygg plass for dem. The Arrival er en vakker bok som bør oppleves! 

Den prisbelønte forfatteren Patrick Modiano ser en dag en annonse i en gammel avis. Avisa er fra 1941 og i annonsen står det: “Vi etterlyser den 15 år gamle Dora Bruder. Den savnede er 1 meter og 55 cm høy, har ovalt ansikt og gråbrune øyne…” Annonsen lever videre i Modiano. Hva hendte med den jødiske jenta og familien hennes i et okkupert Paris? Jakten på Dora Bruder begynner. Hva skjedde med henne fra hun forsvant en kald desemberkveld i 1941 til hun blir transportert til Auschwitz i 1942?

I Dagsordenen av Éric Vuillard kan vi lese: «Vi faller aldri to ganger i den samme avgrunnen. Men vi faller alltid på den samme måten». Boka viser oss hvordan Nazi-Tysklands svikefulle ledere ble hjulpet fram av griske kapitalister og et feigt Europa. Historien har skremmende paralleller til i dag. Fortellingen tar leseren med bak kulissene i 1930-årenes Tyskland og Østerrike, og viser hvordan konsentrasjon av penger og makt kan føre til katastrofe.

Rebecca Solnits essay Menn forklarer meg ting ble raskt et fenomen. Essayet retter søkelyset mot menn som har en tendens til å forklare ting for kvinner. I  Essaysamlingen med samme navn skriver hun om voldtekt og partnerdrap, om hvordan økonomisk skjevfordeling mellom kjønnene åpner for overgrep og om hvordan homofiles rettigheter er en positiv kraft for likestilling generelt. Chimamanda Ngozi Adichie er en annen forfatter med et brennende engasjement for kvinners rettigheter. Essayet Vi burde alle være feminister er en skarpt formulert introduksjon til moderne feminisme.

Vinteren og våren 2009 bestemte Kristopher Schau seg for å gå i kommunale begravelser i Oslo, begravelser som av ulike årsaker tas hånd om av det offentlige. Resultatet ble essayet På vegne av venner, en rolig, ettertenksom bok om livets slutt og begravelser forrettet med stor verdighet. Død og kirkegårder er også tema i  Klage av Inghill Johansen. Boka består av mange korte tekster som alle har det til felles at de utspiller seg på eller ved kirkegården. Historiene er både uortodokse, vakre, alvorlige og varmt humoristiske om menneskets strev med å finne en tilhørighet og fastholde en identitet så vel i livet som etter at livet er slutt.

At musikere også kan være habile forfattere er Patti Smith et eksempel på. Hun har flere utgivelser bak seg og i boka Om å skrive  utforsker hun hva som ligger bak det å skape. Smith skriver godt og særlig gode er refleksjonene hennes om kunst, hverdag, og det å være opphengt i noe.  En annen musiker som hadde ordet i sin makt er David Bowie. Det sies at han var en underholdende mann å intervjue, ofte snudde han situasjonen og ble selv den som ledet samtalen. I Det siste intervjuet og andre samtaler er flere av de mest kjente intervjuene med han samlet.

Et godt eksempel på at små bøker kan romme mye finner vi i Robert Seethalers bok Et helt liv. På 129 sider klarer han, på forbilledlig vis, å beskrive et helt liv. En annen forfatter som beskriver et liv er Denis Johnsen. I boka Togdrømmer møter vi Robert Grainier. Om Grainier blir det sagt: ”Han hadde aldri vært full. Han hadde aldri kjøpt seg et skytevåpen eller snakket inn i en telefon”. Togdrømmer er en lavmælt bok om en mann og et liv og om en verden i rivende utvikling. To andre som er gode til å beskrive liv med få ord er Agota Kristof og Justin Torres. Kristofs bøker Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen er alle bøker som røsket tak i meg og holdt meg fast helt til jeg nærmest ble spytta ut i den andre enden.

I Vi dyra av Justin Torres følger vi oppveksten til tre brødre.  Vold, sult og fattigdom er dagligdags. Brødrene klorer seg fast i tilværelsen og vokser opp på pur f… Dette er en usminka og direkte fortelling om en familie som holder sammen selv om de gang på gang er i ferd med å ta livet av hverandre. Vi dyra er en intens og spesiell opplevelse; brutal, vakker, overraskende og nydelig skrevet.

Noen ganger trenger man bare å le litt. Da kan bøkene til Sigmund Falch være midt i blinken. Etter å ha bladd gjennom nærmere 9000 bilder fra Nasjonalbibliotekets arkiv har det blitt en rekke humorbøker fra hans hånd. Bøkene består av svart/hvitt bilder som han har satt små, humoristiske tekster til. Resultatet er til å gapskratte av. Ta deg tida, en god latter forlenger som kjent livet.

Translate »