Japansk uke på Tønsberg og Færder bibliotek 1. – 9. oktober

30.09.2022

I disse dager er det mange drømmer som må settes på vent. Er du en av dem som har en drøm om en tur til Japan og som nå må bruke feriepengene på strøm og renter? Fortvil ikke, fra 1. – 9. oktober kan du oppleve Japan i miniatyr på Tønsberg og Færder bibliotek. Denne uka blir det Japan med stor J både på biblioteket i sentrum og bibliotekene på Revetal og Tjøme. Disse dagene blir det over 20 arrangementer for store og små og utstilling av mange japanske bøker. Medlem av programrådet, bibliotekar Hilde Ditmansen, sier dette om hvorfor biblioteket vier en hel uke til Japan og japansk kultur:
– «De siste par årene har vi satset mye på ungdom. Som en del av satsingen har vi kjøpt inn ulike japanske tegneserier. De ble raskt populære og da kom ideen om å ha et kurs eller et foredrag for ungdom om manga og anime. Ideen skjøt fart og før vi visste ordet av det hadde vi nok innhold til å fylle en hel uke. Selv om vi opprinnelig ville gjøre noe for ungdom, vil uka bli full av opplevelser for folk i alle aldre. Da vi skjønte hvor stort dette kom til å bli kjente vi behov for en samarbeidspartner, og for oss ble det naturlig å kontakte Japans ambassade i Norge. Gleden var stor da de var mer enn positive til å samarbeide med oss,» forteller Ditmansen.

– «Lørdag 1. oktober blir det høytidelig åpning av Japansk uke i Tønsberg ved Hiroshi Kawamura, Japans ambassadør til Norge og ordfører Anne Rygh Pedersen. I tillegg kan du få smakebiter laget av ambassadørens kokk, Motoki Ohata og høre japansk musikk med elever fra Tønsberg kulturskole. Utover dagen kan du oppleve karatefremvisning, Sadō: Japansk teseremoni, Japanske eventyr med Tiril Bryn og sumobryting med sumolandslaget. Kanskje du tør å prøve deg som sumobryter?» spør Ditmansen entusiastisk.

Arrangementssjef, Aslak Larsen, har opplevd mange gode arrangementer på biblioteket, men det er spesielt et arrangement han husker ekstra godt. Det var da Frode Grytten holdt sitt legendariske foredrag om Haruki Murakami i 2015. Det var så rørende og populært at biblioteket nå har leid inn Grytten til å holde samme foredrag to ganger, en i Tønsberg og en på Revetal tirsdag 4. oktober.

Selv om uka starter 1. oktober kan du allerede nå oppleve en bit av Japan på biblioteket i Tønsberg. Fram til 13. oktober kan du se en spennende utstilling biblioteket har fått låne av Japans ambassade. Utstillingen består blant annet av miniatyrer av noen av de flotteste templene og hagene Japan har å by på. Templene er på UNESCOs verdensarvliste og de er unike i sitt slag. I tillegg har vi gleden av å presentere vakre japanske dukker.

I tillegg til gjenstandene fra ambassaden har vi, av en privat eier, vært så heldige å få låne de flotte og fargerike kunstbøkene: One hundred masterpieces of Japanese pictorial art volume 1 og 2 fra 1909. Volume 2 kan blas i ved fremvisning av lånekort i skranken i betjent åpningstid.

Larsen har i lengre tid prøvd å finne ut hvem av de ansatte som hadde ideen om en japansk uke, men overraskende nok er det ingen av de ansatte som vil vedkjenne seg den. Men at det blir en innholdsrik uke, det kan alle skrive under på.

Translate »