Hør’a dagbok

onsdag 7. oktober 2020

Bokfakta:

Tittel:
Hør’a dagbok
Forfatter:
Amina Sewali
Utgivelsesår:
2020

Norges STORESTE RAPSTJERNE!

Møt Nansi, en 12 år gammel ugandisk kvinne fra Tøyen. Hun har fått beskjed om å skrive dagbok for å bli bedre i norsk. Og det er gjennom denne vi blir kjent med henne. Her er hva hun skriver selv:
«Men på vei til og bli Norges STORESTE RAPSTJERNE, det skje masse drama i min livet, ass.
Du vil vite mer? Ja, ass. Jeg kan se på din trynen at du vil vite mer om Nansi, ass.
Men da må du lese boka mi, skjønner? For boka mi er farlig, bror!»

Denne boka traff rett i hjerterota! Den handler om vennskap, mobbing, om bokstaver som hopper, om piano, rap – om å være ei 12 år gammel kvinne (ikke gutt) som bor på Tøyen og gjør så godt hun kan, både for å stoppe mobbere og for å bli god på skolen. 

Gjennom norsken til Nansi forstår jeg litt hvordan det er å streve med språket, – det er ikke alltid jeg forstår helt hva hun mener. Så jeg blir frustrert, akkurat som Nansi, og jeg kjenner på sinnet og sorgen – og gleden. Ved å benytte språket på denne måten i boka, viser forfatteren hvordan språk kan være et hinder. Samtidig, hvordan akkurat DET kan være en berikelse; Nansis dagbok byr nemlig på noen helt fantastiske språklige bilder. For når det norske språket skal læres, blir ofte ord og uttrykk brukt kreativt. Det er en fryd å lese! Jeg føler meg rikere etter å ha blitt kjent med Nansi og Amina Sewalis forfatterskap. Jeg håper det kommer flere bøker.

Translate »