Gleden ved å lage dukkeklær

20.03.2021

Anne Berit Kjærås har lang erfaring med å sy og strikke dukkeklær, her har hun samlet mange gode tips til bøker og nettsteder som kan inspirere deg til å lage dukkeklær:

 

Som liten var jeg veldig glad i å leke med dukker. Jeg dullet og dillet og elsket å kle av og på dukkebarna mine.  Selv hadde jeg en mor som sydde og strikket og mer enn en gang overrasket min søster og meg med nytt antrekk til en av dukkene våre. Jeg kan fortsatt huske gleden ved å finne dem sittende i ny habitt ved siden av sengene våre på julaften morgen.

Dette er noe jeg har videreført til barn og barnebarn, gutter som jenter!
Jeg blir visst aldri for gammel for å «leke» med dukker og glede meg over synet av et nytt selvlaget antrekk og vite at det snart er en liten dukkemamma eller –pappa som vil bli glad over å få noe nytt å kle «barnet» sitt i.

I mange år sydde jeg klær og tilbehør av gamle avlagte klær og blondegardiner og alt jeg ellers kom over. Jeg har ikke tall på hvor mange antrekk det ble etter  hvert, men det må ha nærmet seg hundre. Jeg laget meg stort sett mønstre selv  ved å bruke ferdigkjøpte dukkeklær som mal. I dag finnes det utallige mønstre på nettet og i egne bøker og bare her på biblioteket har vi flere titler en kan låne med seg hjem eller bare bla i for inspirasjon.

Nå har symaskinen fått stå i kroken i flere år og for min del er den byttet ut med strikkepinnene. Da kan jeg sitte i godstolen eller sofaen og strikke små kreasjoner mens jeg lytter til en lydbok eller prater med venninner.

For å hente inspirasjon surfer jeg ofte på nettet; på Pinterest, personlige strikkeblogger og i strikkegrupper på Facebook.  Det hender jeg må finne frem kortet og kjøpe en oppskrift om jeg kommer over noe som er spesielt søtt eller tøft. Det er heldigvis også gratisoppskrifter på dukketøy å finne på nettet. Blant annet har Sandnes Garn frigitt et hefte som ikke lenger er i salg. https://www.sandnesgarn.no/media/publicfiles/1207_Dukke.pdf

I tillegg har jeg i flere år abonnert på Målfrid Gausels nyhetsbrev. Hun legger ut nye oppskrifter for salg på hjemmesiden sin etter hvert som hun designer dem. http://www.doll-knitting-patterns.com/strikkeoppskrifter-dukkeklaer-nettbutikk.html
Jeg har derfor en anselig samling oppskrifter i permene mine hjemme. Og det har igjen resultert i mange hyggelige strikkestunder og glade mottagere. Noen av disse oppskriftene er nå gitt ut i Gausels bok Dukkestrikk: bok 1 og det er ventet at det skal komme en bok til med oppskrifter herfra.
Målfrid Gausel er etter min mening Norges ukronede dronning når det gjelder å lage strikkeoppskrifter til dukker, selv om også Sandnes garn og andre garnprodusenter har gitt ut mange dukkehefter. 

Boken Babystrikk til dukken er nok den jeg vender oftest tilbake til når jeg skal strikke noe til Babyborndukken. Der finnes det mange oppskrifter på nydelige babysett samt tilbehør som tepper, smekker, håndklær, kluter og mere til. Du finner flere av bøkene hennes her:

 

Anne Grete Gaaserud, som først og fremst er kjent for sine sybøker med dukkeklær og tilbehør, ga i 2018 ut en vakker og innholdsrik bok som inneholder både symønstre og strikkeoppskrifter.
Boken har estetisk vakre bilder og mange fine oppskrifter. Jeg har selv strikket flere av plaggene; både et undertøysett, lue og sokker – og det var spesielt morsomt å strikke den fine hvite jakka i hullmønster:
Gaaserud, Anne Grethe: Sy & strikk dukkeklær: antrekk for alle anledninger

 

Andre liknende strikkebøker vi har her på biblioteket:

 

Blant garnprodusentene er det, som sagt flere som har laget og gitt ut dukkeklær-oppskrifter og i enkelte hefter har det vært oppskrift på like plagg til barn og dukke. Denne trenden har også forfatteren bak Klompelompe-bøkene hevet seg på.  Hun har gitt ut to små rene dukkehefter, men dem får du bare kjøpt sammen med garn. Det er samme konseptet som med andre strikkehefter du får kjøpt i garnbutikken. Disse har  vi av den grunn ikke kunnet kjøpe inn til biblioteket, men privat har jeg mye glede av  å strikke disse plaggene (som er lik de som er i barnestørrelser i de vanlige strikkebøkene deres). Jeg har strikket fra det første dukkeheftet hun gav ut.

https://shop.saturniagarn.no/products/klompelompe-dukkestrikk

Men heldigvis har hun også med enkelte oppskrifter i dukkestørrelser i noen av bøkene sine:

Før jul strikka jeg Klompelompe julekjole til ei jente på tre år. I facebookgruppa «Klompelompestrikk» (hvor jeg er medlem), ble jeg tipset om at den minste størrelsen på denne kjolen, strikket på pinne nummer 2,5 passer perfekt til Babyborn. Dermed ble det julekjole også til dukka hennes og det var stor stas.

Den siste boka jeg vil ta frem er Klompelompes Jul. Her er det blant oppskriftene på vanlige strikkeplagg også oppskrifter på 5 ulike kosedyr.  Og selvsagt må også disse ha klompelompeklær! Jeg fikk spørsmål om å strikke klær til kosekaninen til ei lita jente, fordi hun bar den med seg overalt.  Etter litt research og prøvestrikking, fant jeg ut at oppskriftene i boka passet fint til kaninen hennes. O glede!

Listen på ressurser der du kan finne oppskrifter på dukkeklær i denne artikkelen er på ingen måte fullstendig, men jeg håper jeg kan gi noen inspirasjon til å gå i gang med små prosjekter til glede for både en selv og små dukkeforeldre!

Translate »