Filmtips fra Filmoteket- se film med lånekortet

16.03.2021

Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket kan du strømme filmer til din skjerm, gjennom bibliotektilbudet Filmoteket.
Du får tilgang til strømmetjenesten ved å besøke www.filmoteket.no. Her kan du velge mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler, for alle aldersgrupper.

Har du ikke et nasjonalt lånekort fra før kan du skaffe deg digitalt lånekort. Registrer deg som bruker på Filmoteket her!

 

Tittel:
Submarine
Regi:
Richard Ayoade
Utgivelsesår:
2010

Submarine er engelsk film på sitt aller beste. I filmen blir vi kjent med Oliver Tate, en 15-åring fra Wales. Når Oliver blir sammen med medeleven Jordana ønsker han mer enn å miste «uskylden». Han vil også være en nær og støttende kjæreste, om enn på litt uvanlig vis, da Jordana foretrekker å brenne Olivers legghår framfor romantisk kliss som kjælenavn og å holde hender. Men nå er heller ikke Oliver helt A4. 

På samme tid opplever Oliver at foreldrenes slappe ekteskap trues av deres nye nabo – en alternativ gurutype som var morens ungdomskjæreste. Kan Oliver klare å sjonglere de selvpålagte oppgavene som verdens beste kjæreste og som redder av foreldrenes ekteskap?   

Med et sært og sjarmerende persongalleri tar Submarine opp temaer som kjærlighet og depresjon i en perfekt blanding av humor og alvor.

Se filmen her

Tittel:
Wild Rose
Regi:
Tom Harper
Utgivelsesår:
2018

Wild Rose handler om Rose-Lynn, en villstyring med et sangtalent. Hun har akkurat kommet ut av fengsel og alt hun vil er å følge drømmen om å dra til USA for å synge country. Men veien virker lang når du går med fotlenke og er en ung alenemor fra arbeiderklassen i Glasgow. I jobben som renholder hos en rik familie opplever Rose-Lynn at arbeidsgiveren får en interesse i sangtalentet og drømmen hennes. Imens hun sparer penger til USA og blir hjulpet på veien mot drømmen av arbeidsgiveren, er ikke moren like fornøyd med datterens selvrealiseringsplaner. For hjemme sitter Rose-Lynns to barn som hun må stille opp for, og som unge Rose-Lynn finner det utfordrende å få tillitten til. 

Wild Rose er en god musikkfilm om lengten etter Nashville og countrysangen, men også om å finne ut av hva som er viktig i ens eget liv og se mulighetene der en er. 

Se filmen her

Tittel:
I mørket er alle ulver grå, De døde har det godt og Kalde hjerter
Regi:
Trond Espen Seim
Utgivelsesår:
2011 og 2012

I mørket er alle ulver grå, De døde har det godt og Kalde hjerter er de tre siste filmene om privatdetektiven Varg Veum og  alle kan lånes i Filmoteket!

I mørket er alle ulver grå er nesten litt James Bond-aktig. Vi forflytter oss rundt i verden (Bergen, Budapest, Afghanistan), det er store eksplosjoner og trente elitesoldater, allierte er ikke alltid til å stole på og vi får til og med et glimt av Varg Veum med ski på beina nedover en fjellside. Dette er en intens og velspilt thriller med flere overraskelser på lur.

De døde har det godt tar opp et viktig tema – menneskehandel. En ung asylsøkerjente blir funnet død i vannet ved Bryggen i Bergen. Obduksjonsrapporten virker mistenkelig og den idealistisk drevne Varg Veum klarer ikke å la saken ligge. Samboeren Karin blir også involvert gjennom jobben sin i NAV. Vi får raskt mistanke om hvem som kan stå bak og blir med på den videre opprullingen.

Kalde hjerter handler om følelsesløse mennesker og hjerter som slutter å slå. Mens Varg Veum risikerer å aldri få møte sitt kommende barn i jakten på et forsvunnet søskenpar, virker førstebetjent Hamre mest opptatt av å undersøke maltrakterte kattelik. I den ellers gjennomgående mørke stemningen er det ryddet plass til noen skarpe, vittige replikker mellom de to ringrevene.

Tittel:
Spacewalker, Meeting Gorbachev og Leviatan

Spacewalker, Meeting Gorbachev og Leviatan er filmer som skildrer historien, kulturen og livet i Russland, vår nabo i øst – alle kan lånes i Filmoteket!

Spacewalker er et fascinerende drama om det første mennesket som beveget seg fritt i verdensrommet, sett fra sovjetisk side. 18. mars 1965 tok den fryktløse kosmonauten Aleksej Leonov steget ut av romskipet Voskhod 2. Denne meldingen nådde jorda kort tid etter: «Jeg er ved full bevissthet, synet mitt er helt klart, orienteringsevnen min er ikke svekket, mennesket kan arbeide i verdensrommet!».

Meeting Gorbachev er en serie intervjuer med Sovjetunionens siste statsleder, som meldte seg inn i kommunistpartiet allerede som tiendeklassing. Mikhail Gorbatsjov steg raskt i gradene, dro ut for å lytte til og snakke med folk, igangsatte reformer og liberaliseringstiltak. Tilbakeblikk til perestrojka, glasnost, Tsjernobyl-ulykken, Berlinmurens fall er krydret med glimt fra hans privatliv.

Leviatan løfter sløret over livet til vanlige mennesker i et samfunn preget av korrupsjon. Selv om filmen er fiksjon, ligger den tett opp til virkeligheten. Borgermesteren i en liten by ute ved Barentshavet har lagt sin elsk på en eiendom i naturskjønne omgivelser. Den eneste haken er at det bor en familie der, som ikke ønsker å flytte og tar opp kampen.

Tittel:
Superswede, Drive, Børning 1 og Børning 2

Superswede, Drive, Børning 1 og Børning 2 er filmer med styggraske biler, svidd gummi og innbitt vinnervilje – alle kan lånes i Filmoteket! 

Superswede handler om den svenske racinglegenden Ronnie Peterson. Formel 1-banen i Monza har krevd en del liv, spesielt de første årene Grand Prix-løpene ble arrangert. Dagen etter at Lotusen Ronnie Peterson konkurrerte med i Italia GP 1978 raste inn i sikkerhetssperringene og gikk opp i flammer, døde han av skadene. Lidenskapen for motorsporten er til å ta og føle på.

Drive har ikke voldsomt mange bilscener, men det er ingen tvil om at hovedpersonen trives best bak rattet med kjørehanskene på og blikket rettet mot veien – enten han er fluktsjåfør for forbrytere, stuntsjåfør for filmbransjen eller kjører naboen. Legg merke til jakken med skorpionen et symbol på at instinkter er sterkere enn fornuften. Filmen veksler mellom stillhet, følsomhet og blodig, eksplosiv vold.

Børning 1&2 er actionkomedier med en gjeng bilgale folk som racer mot hverandre fra Oslo til Nordkapp og fra Fosnavåg til Murmansk – det blir frisk kjøring og en herlig fight med politiet i hælene. Fartsglade Roy Gundersen må motvillig ta med seg datteren som kartleser i den første filmen, og «vepsen» får sitte på med (i alle fall et stykke) i oppfølgeren. Børning 3 kommer snart på kino! Klar for Trollstigen – Nürburgring?

Translate »