Dypdykk i musikkhistorien – Del 10: Høvikodden live – Henie Onstad Kunstsenter som musikkscene

Henie Onstad kunstsenter (Høvikodden) sin store betydning for moderne kunst i Norge er godt kjent. Kunstsenterets viktige betydning for grensesprengende musikk er derimot mindre kjent, heldigvis er det personer som jobber for å forandre dette. En av de viktigste av disse personene er kurator og musikkansvarlig på Henie Onstad, Lars Mørch Finborud.

I tilegg til å skrive boken “Mot det totale museum” er Finborud, sammen med Lasse Marhaug, ansvarlig for plateselskapene Plastic Strip og Prisma Records, sistnevnte gir ut arkivopptak av konserter og musikk skapt på Høvikodden.

Dypdykk er så heldige å få besøk av Finborud, som skal holde et lite foredrag om emnet, samt bli intervjuet av musikkbibliotekaren. Som vanlig blir det lytteeksempler. Ikke bare skapte Høvikodden en nasjonal tradisjon for moderne kunstmusikk, men de skapte også en arena for nyskapende musikk innenfor andre sjangere som f. eks. jazz og rock og ikke minst elektronisk musikk. Som musikkscene var det en gylden periode fra slutten av 60-tallet til utover 80-tallet, med komponister som Stockhausen, Xenakis, Reich, Nordheim og Cage og artister som Terje Rypdal, Jan Garbarek og Soft Machine.

Siden 2007 har scenen fått en renessanse med artister som Holy Toy, Cluster, Killl, Thurston Moore og Famlende Forsøk. Finborud er også fast skribent for Morgenbladet.

Spilleliste pluss ferdige søk i bibliotekets samling på temaet:

Dypdykk i musikkhistorien – Del 10: Høvikodden live – Henie Onstad Kunstsenter som musikkscene

CDFilmBøker

Noe av det finnes på Spotify:

Translate »