Biblioteket – ditt nye reisebyrå

18.03.2021

Biblioteket – ditt nye reisebyrå;
fra godstolen til nære og fjerne reisemål.

De fleste av oss tilbringer mye tid i godstolen for tiden. Hilde er intet unntak. Men heldigvis er det mye som ikke er avlyst. Lesing for eksempel, det er ikke avlyst. Det fine er at vi faktisk kan reise verden rundt direkte fra vår egen stue. Biblioteket har bøker som på et blunk tar deg med til alle verdens hjørner, og nå vil Hilde tipse deg om noen av dem.

Det er ikke nødvendig å reise langt før man er på tur. I 1994 ga Tjøme kulturkontor ut et lite hefte med tittelen Pensjonatdriften på Tjøme. Heftet er skrevet av Trine Hanson og tar oss med på en rundtur til Tjømes fordums pensjonater der vi møter både fastboende og badegjester.

M. Kanne & Søn av Einar O. Risa tar oss med til Stavanger. Unge M. Kanne ankommer byen en sommerdag i 1899. Han har brutt med familien i København og medbringende sitt Goecker-kamera vil han starte et nytt liv i Norge. Kanne vil bli fotograf og drømmer om sitt eget studio – Fotograf M. Kanne & Søn. Med Stavanger som scene fører forfatteren oss gjennom den store og den lille historien. 

Hvis det ikke er nok å reise rundt i Norge vet jeg råd. Det finnes et utall bøker som tar deg både langt og lengre enn langt. Svarthuset av Peter May er en velskrevet krim med handling fra Hebridene. Landskap og miljø er så godt beskrevet at jeg i perioder kjente lukta av saltvann og fiskeslo.

Hvis du vil en tur til Korsika kan Tinder og banditter av Alf B. Bryn være verdt et bekjentskap. Boka ble første gang utgitt i 1943. Den har blitt stående som en klassiker innen norsk reiselitteratur. Boka et artig bekjentskap. Den skildrer en klatreekspedisjon på den franske øya. Boka er til tider humoristisk, den beskriver kultur og historie, og den inneholder en god dose med røverhistorier.

Vi holder oss i Europa. Simen Ekern har skrevet en spennende bok om Roma. Ekern går bak turist- og filmindustriens klisjeer om byen og ruller ut hendelser av politisk, estetisk, religiøs og kriminell art. I  Lyset fra Al-Andalus av María Rosa Menocal forflytter vi oss til Spania. Omtrent der Spania ligger i dag lå det fra 711 og i nesten 800 år et betydelig muslimsk rike. I boka blir vi bedre kjent med dette riket og menneskene som bodde der. En annen bok med handling fra Spania er  Miraklenes by av Eduardo Mendoza. Boka omtales ofte som Barcelonaboka med stor B. Handlingen utspiller seg mellom de to verdensutstillingene i 1888 og 1929. Vi følger unggutten Onofre Bouvilla, fra han ankommer Barcelona som en fattig landsens gutt, og til han dør som en rik og mektig mann. Boka gir et godt innblikk i Barcelona rundt århundreskifte.

I Den mirakuløse mandarin  er det byene Genève og Istanbul som er en slags hovedpersoner. Vi møter to stemmer, en kvinne og en mann, begge med historier som setter spor. Språket i boka er vakkert og bidrar til at dette er en leseopplevelse av de sjeldne. I Istanbul, Istanbul av Burhan Sömnez  møter vi fire menn i ei lita celle. For å utholde smerte og tortur forteller de hverandre historier. Dette er ei bok om tankenes, drømmenes og fantasiens kraft i møte med volden. Samtidig er det en nærmest mytisk fortelling om Istanbul.

Fra en ufri tilværelse i Tyrkia tar vi spranget til Sibirs villmark. På slutten av 1800-tallet streifa Fritz Dörries rundt i Sibir. Dörries skrev dagbok om opplevelsene og det er dagboka som danner grunnlaget for romanen Mannen som elsket Sibir av Roy Jacobsen og Anneliese Pitz. Historien om Dörries er skildra på en måte som gjør at vi selv kjenner frosten bite i kinna og ser hjorten gjennom geværsikte.

Erika Fatland omtales som en fornyer av reisesjangeren. Hennes bøker Sovjetistan, Grensen og Høyt er alle verdt et bekjentskap. Sovjetistan omhandler alle -stanlandene i tidligere Sovjetunionen. Grensen er innholdsmettet og interessant. Vi blir tatt med på en lang, og til tider strabasiøs tur gjennom alle land som har grense mot Russland. I Høyt besøker vi Himalaya og får gleden av å bli kjent med en rekke land, folk og kulturer. 

Noen land er nærmest avskåret fra resten av verden og underlagt en rekke restriksjoner. Iran er et sånt land. Tidlig på 2000-tallet reiste Arne Svingen og Christopher F-B Grøndahl rundt i Iran. Boka Ayatollah highway beskriver reisen de gjorde og folka de møtte. En annen bok med handling fra Iran er  Huset ved moskeen. I boka møter vi en stolt og tradisjonsrik familie. Boka er også en fortelling om de store politiske og religiøse omveltningene landet opplevde i overgangen fra Sjahen til Ayatollah Khomeini. Handlingen strekker seg fra 1960-tallet og frem til våpenhvilen med Irak i 1988. Boka er spennende som en thriller og lærerik som en historiebok

Ferden går nå til Japan. Ina Strøm har et nært forhold til landet. Noe som har resultert i bøkene Alt dette er Tokyo og En japansk vår. Fra Japan går turen videre til Australia der vi møter William Thornhill og hans familie. William er  en av Londons mange straffanger som unnslipper døden og sendes til Australia. Den hemmelige elven av Kate Grenville er en spennende og godt fortalt historie om strevet og slitet som nybygger og om uretten som ble begått mot Australias urbefolkning.

Vi avslutter vår reise i New York med Paul Austers New York-trilogi. Dette er en forbløffende og intens fortelling fra “The big apple”. 

Jeg håper du lar deg inspirere til noen miljøvennlige og smittefrie reiser. Og husk; dette er bare et lite utvalg av alle bøkene vi har som tar deg både langt og lengre enn langt. 

Translate »