Årets leseopplevelser 2021

17.12.2021

Her har vi samlet noen av de beste leseopplevelsene vi har hatt i 2021. Som dere ser er ikke alle bøkene nye av året, men alle har blitt lest i år. Når det gjelder bøker lever vi etter slagordet; en ny bok er en bok du ikke har lest. Så heldigvis for oss, og heldigvis for deg; I Tønsberg og Færder har vi tre hus proppfulle av nye bøker. Vær så god, det er bare å forsyne seg.

HILDES LESEOPPLEVELSER:

Av alle bøkene jeg har lest i år er det tre bøker som skiller seg ut. Alle tre er sakprosabøker. Du finner dem i bibliotekets underetasje. Ingen av bøkene er særlig lystige, men de er interessante, tankevekkende, rystende, tildels grusomme og godt skrevet. Bøkene jeg har valgt ut er:

Hjem til Reims| Didier Eribon

Dette er en personlig beretning om en barndom og en klassereise. Eribon vokste opp i fattigslige kår i Frankrike. Kursen som fabrikkarbeider ble tidlig staka ut, men livet ville det annerledes. I dag er han en anerkjent professor i sosiologi. Eribon bruker egen barndom som bakgrunn for å forklare de mekanismene som har ført til at Front National har blitt et av Frankrikes største partier. Boka sier mye om klasse, kjønn, makt og avmakt. I følge forfatteren Édouard Louis er dette er en bok som får “opprøret til å ta form”.

Eg får aldri sjå verda igjen | Ahmet Altan

Sommeren 2016 opplevde Tyrkia et kuppforsøk. Like etter gikk Erdogan til angrep på den frie pressa. Ahmet Altan var en av mange som ble arrestert. Han ble senere dømt til livstid. Denne boka er skrevet fra cella. Den er kjølig, poetisk og skarpt observerende. Hver setning er presis og skarp. Det er vakkert, sårt og fullt av refleksjoner over livet, døden, tro, tvil, kjærlighet, filosofi og mye mer. Boka er forholdsvis liten i omfang, men den ruver når det kommer til innhold. Fredrik Wandrup ga boka en sekser på terningen, en vurdering jeg er helt enig i. 

Voldtekt som våpen | Christina Lamb

Voldtekt av kvinner er det billigste våpenet mennesker i krig kan benytte seg av. I denne boka møter vi traumatiserte kvinner fra store deler av verden. Dette er krigsofre det ikke snakkes om, ofre som knapt nok regnes som ofre og skjebner som forblir i skyggene. Christina Lamb har gjort et stort stykke arbeid for å løfte fram disse kvinnene. Boka gir innsikt og forståelse og passer for alle med interesse for samfunnet rundt oss.

HALVORS LESEOPPLEVELSER:

Squeeze me | Carl Hiaasen

Under veldedighetsball-sesongen i Palm Beach, Florida forsvinner en rik og profilert enke midt under en galla, og blir senere funnet død i en betonggrav.

Kiki Pew var ikke bare kjent for sin rikdom og juveler – hun var en ivrig fan av “Winter White House”-beboeren rett nede i veien, og et grunnleggende medlem av POTUSSIES, en gruppe kvinner dedikert til å støtte sin president. 

Presidenten går ikke glipp av en mulighet til å hisse opp velgerne sine, og erklærer umiddelbart at Kiki var offer for rasende immigranthorder. Dette viser seg å være langt fra sannheten: Inn kommer veterinær Angie Armstrong, som trekker sine egne konklusjoner etter at hun blir tilkalt til den elegante øya for å håndtere en mystisk og upassende tilstrømning av enorme, sultne pytonslanger.

RUNES LESEOPPLEVELSER:

Si ingenting : en sann historie om mord og terror i Nord-Irland| Patrick Radden Keefe

Med utgangspunkt i da tibarnsmoren og enken Jean McConnville ble dratt ut fra leiligheten sin i Belfast i 1972 og forsvant, forteller Keefe om nettopp mord og terror, og denne blodige konflikten som igjen er blitt aktuell etter Brexit. Boken er spennende som en kriminalroman samtidig som den gir bakgrunn for den politiske historien og skildrer menneskene fra de etterlatte barna til McConnville, via Pricesøstrene som nærmest ble kjendisterrorister og som endte i fengsel hvor de sultestreiket, til Gerry Addams som var leder av Sinn Fein og mange, mange andre.  Det i dag vanskelig å forstå hvor dyp og voldelig denne konflikten mellom katolikker og protestanter var på den tiden, men denne boken viser det på en suveren måte.

Agent Sonya : muldvarp og mor, soldat og spion | Ben Macintyre

Fra oppvekst i en jødisk øvre middelklassefamilie i 20-tallets Berlin følger vi Ursula Kuczynski, eller Agent Sonya, til Shanghai på 30-tallet hvor hun blir rekrutter som spion for Sovjet av den kjente spionen Richard Sorge, som også blir hennes elsker. Hun utfører oppdrag i Kina, men og i Europa under annen verdenskrig, før hun havner som kakebakende småbarnsmor på den britiske landsbygden på sluttende av 40tallet. Her har hun kontakt med andre sovjetiske spioner som bl.a. atomforskeren Klaus Fuchs og videreformidler hans materiale til Moskva. Det tar litt tid for MI5 å forstå at denne hyggelige husmoren kan være spion, faktisk en av Sovjets beste, og innen de får arrestert henne har hun rukket å flykte til Øst-Berlin hvor hun bl.a. skriver flere barnebøker. Dette er en spennende og interessant bok om et særdeles fargerikt liv, godt fortalt som en bra roman.

Korsveien | Jonathan Franzen

Jonathan Franzen skriver tjukke, bredt anlagte amerikanske romaner, gjerne om familier og samtiden.  Denne starter jula 1971 og følger medlemmene i familien Hildebrandt i det de står overfor mange ulike valg og korsveier. Jeg liker alle Franzens bøker og synes han skriver veldig godt, treffende og ikke minst ganske morsomt til tider.  Her er det bl.a. en artig skildring av et juleselskap hos en pastor med en kone med svenske aner hvor det blir servert gløgg og köttbullar, og den nest yngste i familien Hildebrandt, som har en hang til rusmidler, får for mye gløgg og stiller en prest og rabbiner noen eksistensielle spørsmål. Boken er den første i det som skal bli en triologi, og som kanskje vil fortelle mer om de ulike korsveiene medlemmene av familien Hildebrandt og landet USA vil stå overfor i tiden som kommer.

Samlede verker | Lydia Sandgren

Lydia Sandgren debuterte med denne romanen som hun hadde skrevet på i ti år. Det er en slags episk dannelsesroman hvor vi følger de tre vennene Cecilie, Martin og Gustav i gjennom ungdomstiden i Gøteborg på 70-tallet til i dag. Martin og Cecilia blir gift og får to barn, men Cecilia forsvinner plutselig når barna er ganske små uten at noen forstår hvorfor. Gustav blir etter hvert en kjent kunstner og Martin som har vært alenefar i mange år driver et forlag, men har fortsatt forfatterambisjoner. Boken forteller om kunstnerambisjoner, klassereise, årene som går, samfunn og mennesker som endrer seg, og ikke minst byen Gøteborg. Hva som skjedde med Cecilia er jo en del av plottet uten at det akkurat blir noe mordmysterium, men man lurer jo på hva som skjedde.

DAVID B. SINE LESEOPPLEVELSER:

Project Hail Mary | Andy Weir

Å selge inn en bok uten å fortelle noe særlig om hva den handler om kan være en utfordring. Men å lese denne boken uten å vite stort om handlingen gir absolutt den beste leseopplevelsen.

Ryland Grace våkner opp i et rom. Uten å ane hvor han er, hva han gjør der eller engang hva han heter. Det eneste han kan se er en robotarm som steller med han og to døde kropper. Utstyrt med et målebånd gir han seg i kast med å finne ut av mysteriet.

Weir har en egen stil på galgenhumor og hovedpersoner som er positive når alt ser som mørkest ut. Han viser også sin forkjærlighet for vitenskap og romfart, så det er også noe å lære her. Boken har et godt driv, karakterer en blir glad i og overraskelser som kommer på løpende bånd gjør at du alltid vil se hva som befinner seg rundt neste sving.

STINE H. E. SINE LESEOPPLEVELSER:

Lock the doors | Vincent Ralph

Fæl men veldig bra og ganske så realistisk…

Tom’s family have moved into their dream home. But pretty soon he starts to notice that something is very wrong – there are strange messages written on the wall and locks on the bedroom doors. On the OUTSIDE. The previous owners have moved just across the road and they seem like the perfect family. Their daughter Amy is beautiful and enigmatic but Tom is sure she’s got something to hide. And he isn’t going to stop until he finds the truth behind those locked doors. Will their dream home become a nightmare?

Aristotle and Dante discover the secrets of the universe | Benjamin Alire Saenz

Nydelig ungdomsroman om å finne seg selv og lære å kjenne sine nærmeste. Veldig godt skrevet.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe is the beloved cult classic about family, friendship and first love, from award-winning author Benjamin Alire Sáenz. This lyrical novel will enrapture readers of John Green, Love, Simon and Call Me by Your Name. Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has a unique perspective on life. When the two meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the loners start spending time together, they develop a special friendship – the kind that changes lives and lasts a lifetime. And it is through this friendship that Ari and Dante will learn the most important truths about the universe, themselves and the kind of people they want to be. This incredibly moving and powerful Printz Honor Book follows two teen boys learning to open themselves up to love, despite the world being against them.

CECILIE SINE LESEOPPLEVELSER:

Kjøttets tid | Lina Wolff

Den svenske journalisten Bennedith ønsker desperat en forandring i livet. Hun drar derfor til Madrid på et studieopphold for å skrive for den svenske lokalavisen. Her møter hun Mercuro på en bar, og livet blir problematisk. Mercuro er på flukt fra liveshowet «Kjøttets tid», som tar reality-TV til et helt nytt nivå. Det er Mr. Blue og Miss. Pink er programledere i showet «Kjøttets tid», mens det er nonnen Lucia som eier showet og som tar avgjørelsene om deltakernes fremtid. 

Vi får hovedsakelig høre Bennedith, Mercuro og Lucia sine historier, men underveis i fortellingen blir vi i tillegg kjent med diverse andre karakterer. Boken setter søkelys på moralen i dagens samfunn. Den gir oss et tilbakeblikk på 2 verdenskrig og hvordan krig kan prege enkeltpersoner og hele samfunn. Den setter søkelys på menneskets lyster og behov, både åndelig og fysisk.

Dette gjør at vi som lesere må reflektere og ta stilling til våre egne verdier underveis i historien.

Elskede barn| Romy Hausmann

En kvinne blir funnet påkjørt etter en anonym telefon til nødetatene, på ulykkesstedet finner de også kvinnens datter. Jenta forteller at den skadde kvinnen heter Lena og at de har rømt fra en hytte i skogen, der de ble holdt fanget av jentas far. Herfra blir historien lagvis avdekket, men marerittet er langt fra over.


Historien er en hjerteskjærende psykologisk thriller som handler om hvordan en person kan ødelegge så mange liv. Men den gir leserne håp underveis når vi hører hvilken kampvilje og kjærlighet som finnes i menneskene historien handler om.


Historien blir fortalt av fire upålitelige fortellerstemmer, noe som gjør boken veldig spennende og vanskelig å legge fra seg.

Likte du boken «Harpiks» av Anne Riel vil du garantert like denne!

Jente (17) ikke savnet | Camilla Sandmo

Kristiane har det vanskelig etter at hennes far begår selvmord. Han var den eneste trygge omsorgsperson hun hadde. Moren tror Kristiane er en demon, og søsteren har nok med sitt eget liv. Da Hedda starter i klassen hennes utvikler de to jentene et komplisert vennskap.

Kristiane forsvinner plutselig sporløst, og i 13 år er det ingen som leter etter henne. 

Det er til slutt niesen Beatrice som tar opp jakten på tanten. Beatrice bruker Messenger og Facebook til å kontakte omgangskretsen til Kristiane fra videregående skole.                Fortellingen blir fortalt ved å veksle mellom disse meldingene og historien om de siste ukene i Kristianes liv. 

Boken er lett å lese, spennende og har en veldig uventet slutt.

Litt redd bare | Alexander Kielland Krag

Cornelius er en helt vanlig gutt på snart 18 år som spiller fotball og henger med vennene sine. Plutselig opplever han det han kaller «storm i brystet», og han kjenner på følelsen for å miste seg selv og å være redd for første gang. Han har angst.

Etter en fest som ender med at Cornelius ikke klarer å være intim med ei jente, og deretter   havner i en konflikt med kompisen Aksel tar vennene Aksel og Oliver affære og oppsøker Cornelius hjemme. Dette ender i et følelsesladd øyeblikk mellom de tre guttene, og ender med at Cornelius finner en slags trygghet i vennskapet som hjelper han videre.

Det er mye humor og kjærlighet i boken mellom guttene både i samtalene og felleschatten. De tre guttene kan prate om tilsynelatende alt og forteller hverandre alt enten det er flaut, trist eller hyggelig, men allikevel var det så vanskelig for Cornelius å fortelle om angsten. 

Boken handler om angst og vennskap, men mest av alt om det å tørre å stole på vennene sine (og det kan være vanskelig!).

INGEBORG SINE LESEOPPLEVELSER:

Kunsten å tryne | Jan Tore Noreng

«Det er lett for ei jente. Hun kan påstå hva hun vil. Hun kan fortelle om ting som egentlig aldri skjedde.» Da skolen begynner igjen etter sommeren, har noe forandret seg. Plutselig vil de mest populære jentene i klassen henge med Samuel og Jonas. Men Samuel klarer bare å tenke på den mystiske jenta han møtte på byggeplassen. Hvem er hun? Og hvordan kan han komme i kontakt med henne? Samtidig setter den nye populariteten vennskapet mellom Jonas og Samuel på prøve. Hva skjedde egentlig på festen da Samuel dro tidlig? Den festen da Jonas ble igjen?

En historie om å trene til det sitter, om mystiske jenter og om hvem som egentlig snakker sant.

Lappjøvel | Kathrine Nedrejord

Samuel begynner på internatskole og havner nederst på rangstigen fordi han er samisk. Han savner foreldrene, samtidig som han prøver å glemme dem, prøver å være mindre samisk. Snart hører han ikke hjemme noe sted lenger. Han plages av medelevene og like mye av lærerne. Helt til han en dag får nok – og rømmer. Men hvor skal han dra? Hva er hjemme – hvor hører han til? Lenge ble barn i Finmark tvunget til å flytte på internat som et ledd i fornorskingspolitikken. Samuel i denne fortellingen er en av dem. Nedrejord løfter frem et stykke norgeshistorie det ikke snakkes mye om. Hun spinner en fortelling inspirert av faktiske hendelser som engasjerer, provoserer og berøre.

Anbefales på det sterkeste til både barn og voksne!

Internment | Samira Ahmed

Set in a horrifying near-future United States, seventeen-year-old Layla Amin and her parents are forced into an internment camp for Muslim American citizens. With the help of newly made friends also trapped within the internment camp, her boyfriend on the outside, and an unexpected alliance, Layla begins a journey to fight for freedom, leading a revolution against the camp’s Director and his guards.Heart-racing and emotional, Internment challenges readers to fight complicit silence that exists in our society today.

Oppdrag abbort | Jenny Hendriksen og Ted Caplan

Sytten år gamle Veronica Clarke har aldri i sitt liv ønsket å få negativt resultat på en prøve – helt til hun stirrer på en plastpinne med to tydelige rosa streker på. Med ett er den lovende collegefremtiden i ferd med å fordufte foran øynene på henne, og Veronica står overfor et valg hun aldri trodde hun måtte ta – abort. Det er bare ett problem, og det er at den nærmeste klinikken ligger over 140 mil unna. Veronica har konservative foreldre, en … skal vi si ikke helt optimal kjæreste, og ikke tilgang på bil, så hun oppsøker den eneste hun tror ikke kommer til å dømme henne: Bailey Butler – Jefferson Highs sagnomsuste utskudd og Veronicas tidligere bestevenn. Planen er ganske enkel. Det tar fjorten timer å kjøre til klinikken, tre timer å få aborten unnagjort og fjorten timer å kjøre tilbake. Hvor galt kan det egentlig gå?

Viktig bok om hvordan er å ta abort i USA, som er ett av landene som har begynt å få ganske strenge abortlover.

 

JANNES LESEOPPLEVELSER:

Skyldig | Sven Petter Næss

En ny Harinder Singh krim og nå begynner jeg virkelig å like karen!

Sven Petter skriver godt og enkelt og det skjer mye. Vi er tilbake i hjembygda og møter Helen som blir sluppet ut av fengsel etter 18 år inne for mordet på moren og stefaren.

Dette er spennende og litt nytt og han dveler ikke ved damebekjentskaper som så mange andre mannlige forfattere. Varmt anbefalt!

 

Byens hemmelige liv | Hanna Bjørgaas

Dette synes jeg var en fornøydelig bok!

Godt skrevet om det å finne igjen naturen i byen. Altså hun dykker ned i ulike dyr, møter folk som er eksperter på feks flaggermus og lærer av dem.Om hvordan dyrene også har flyttet til byen og blitt en del av den. Visste du for eksempel at kråkene kan kjenne oss igjen? Dette og mye mer får man høre om i denne boken. Boken er delt inn i kapitler, som inneholder en måned og et dyr.

Anbefales!

 

I Hamsuns kalosjer: et økodrama med mor, fire høner og en rev | Dag Hoel

Et økodrama med mor, fire høner og en rev.

Denne boken synes jeg det var fornøyelig å lese!

Han skriver veldig godt og har et skråblikk på før og nå og hva som er viktig… er vel kanskje slik at jeg er enig i han i det meste og da føles det jo bra. 

Bare små hverdagsbetraktninger som gjenspeiles i store ting som skjer i verden. Denne ble jeg glad av å lese!!!

Translate »